POSAO Razvijanje poslovnih ideja

U Travniku otvoren poslovni inkubator za pomoć mladim poduzetnicima

Fena
04.04.2018 15:45

Foto: Zgrada u kojoj je smješten poslovni inkubator ( Fena)

U Travniku je danas svečano otvoren poslovni inkubator "BeeZone" koji će pomoći mladim poduzetnicima u razvijanju poslovnih ideja, kroz osiguravanje ureda i opreme za razvijanje posla, pristup mentorstvu i investitorima, te podršku u marketinškim aktivnostima.

Inkubator je smješten u Centru za edukaciju mladih, a portparol ove ustanove Rismir Krajišnika kazao je Feni kako će kandidati s najboljim poslovnim idejama u biznis inkubatoru imati svu potrebnu podršku, od mentorstva, do pristupa edukacijskim programima i investitorima, da bi razvijali poslovne ideje koje će biti konkurentne na tržištu rada.

- Iz iskustva možemo reći da mladi imaju vrlo dobre ideje, ali je problem što im nije do kraja omogućeno da ih realiziraju. Travnik, kao mali grad, do sada nije imao ovakve inkubatore i vjerujemo da će to mlade motivirati da se upuste u poduzetničke vode - kazao je Krajišnik.

Poslovni inkubator dio je projekta "TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetnišvu", a koji se realizira u okviru projekta "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH", koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Međunarodna organizacija rada.

Projekt-menadžer u Regionalnoj razvojnoj agenciji za regiju središnja Bosna Kenan Kesić ističe kako je javni poziv za odabir kandidata otvoren do kraja travnja, nakon čega će biti izabrani oni s najboljim poslovnim idejama.

- Ukupno imamo na raspolaganju 100.000 KM, a maksimalni iznos po aplikantu je 10.000 KM. Ovaj iznos će varirati ovisno o poslovnoj ideji, obimu investicije i širini tima - naglašava on.

Menadžerica poslovnog inkubatora u Tehnološkom parku INTERA u Mostaru Meliha Gegić-Lerić istaknula je da se ovaj projekt u Mostaru pokazao efikasnim te da su biznisi, koji su u njemu nastali, otvorili više od 134 radnih mjesta.

- Sve je više mladih koji razmišljaju o poduzetništvu i ovakve institucije, kao što su inkubatori, trebaju ih ohrabriti da se upuste u to, budu slobodni i da se ne boje probati. Ne trebamo u startu govoriti da su neke ideje dobre, a neke loše, nego ih treba okušati na tržištu - kazala je Gegić-Lerić.

NA VRH