LEGISLATIVA

Upravni odbori bolnica se neće moći mijenjati bez nove registracije

Vlada SBK podržala odluku, a Skupština će se izjasniti 11. aprila

Piše: K. KAVAZOVIĆ

6.4.2018

Vlada Srednjobosanskog kantona na jučerašnjoj sjednici donijela je odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad pet bolnica u Srednjobosanskom kantonu. To su tri travničke bolnice JU Bolnica Travnik, Hrvatska bolnica „Fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj i JU Bolnica za plućne bolesti i TBC Travnik te bolnice u Jajcu i Bugojnu.

 Uskladiti akte

- Ovo je godinama bila obaveza Parlamenta Federacije BiH koji je trebao usvojiti mrežu bolnica u Federaciji BiH. Kako ta obaveza nikad nije ispunjena, mi smo donijeli odluku o preuzimanju osnivačkih prava – pojasnio je resorni ministar Nikola Grubešić (HDZ BiH).

On je upoznao članove Vlade s upozorenjem Općinskog suda u Travniku da bolnice moraju uskladiti svoje osnivačke akte sa zakonom. Pojednostavljeno, pet bolnica u SBK registrirano je po zakonima Republike BiH i tzv. Herceg-Bosne, a upravni odbori nisu mijenjani godinama. Upravne odbore je nemoguće promijeniti bez nove registracije.

- Do 15. jula planiramo izvršiti usklađivanje statusa Bolnica sa zakonom. Na ovaj način riješit ćemo višegodišnji problem i izbjeći ćemo negativne posljedice – kazao je ministar Grubešić.

Krajem ove i početkom naredne godine ističu mandati aktuelnom menadžmentu u dvije travničke bolnice i ukoliko se ove promjene ne provedu, dvije bolnice koje rade 90 posto usluga u zdravstvu mogle bi biti u problemima ili izvan zakona! Naime, iz pravosudnih institucija došlo je upozorenje da „registracije odgovornih osoba u bolnicama po ovim okolnostima više neće biti“!

Dodatna tačka

Odluka o preuzimanju osnivačkih prava trebala bi se naći pred zastupnicima u Skupštini SBK već na narednoj sjednici 11. aprila, kao dodatna tačka.

 Novo povećanje satnice

Vlada SBK podržala je prijedlog ministra Grubešića da satnica zdravstvenim radnicima u SBK bude povećana sa 2,31 na 2,35, a da fond sati ostane 37,5. Novi kolektivni ugovor s Nezavisnim strukovnim sindikatom zdravstvenih radnika i Sindikatom doktora medicine i stomatologije bit će zaključen do 31. decembra, tako da bi bio na snazi od 1. januara 2019. godine. Ovo će biti drugo povećanje satnice za zdravstvene radnike u mandatu ove Vlade. To će Zavod zdravstvenog osiguranja SBK uz prethodna dva kolektivna ugovora koja su na snazi ukupno koštati 11 miliona KM na godišnjem nivou. Samo ova posljednja korekcija koeficijenata koštat će oko milion maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.