ZDRAVSTVO

Granov: Travnička bolnica dobit će Porođajni odjel za 22. stoljeće

Na Porođajnom odjelu bit će zamijenjeni operacioni i porođajni stolovi, kreveti...

K. KAVAZOVIĆ

12.4.2018

Nakon što je nedavno potpisan ugovor između JU „Bolnica Travnik“ i turske općine Izmit o donaciji vrijednoj 300.000 eura, u narednim mjesecima uslijedit će realizacija projekta obnove Porođajnog odjela u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Godine saradnje

- Nakon nekoliko godina saradnje s predstavnicima turske vlade uspjeli smo doći na red da dobijemo sredstva koja oni izdvajaju za obnovu porođajnih odjela. Nakon radova naš porođajni odjel neće biti za 21. nego za 22. stoljeće, tako sam u šali kazao, a stvarno tako i mislim. Bit će zamijenjene kompletne instalacije, podovi, operacioni stolovi, porođajni stolovi, kreveti. Taj projekt će, prema procjenama donatora, vrijediti između 280 i 300.000 eura – kazao nam je prim. dr. Mirsad Granov, direktor JU „Bolnica Travnik“.

Na Porođajni odjel travničke bolnice dolaze porodilje iz svih općina Srednjobosanskog kantona i u prosjeku proteklih godina bilježeno je oko 1.200 porođaja i to je najveće porodilište u ovom kantonu.

Šefica Ginekološko-porođajne službe, prim. dr. Fatima Čurić-Ljevaković ističe kako je ovo izuzetno važan projekt.

Dva mjeseca

- Ova donacija nije kratkoročna i bit će korisna u narednih 50 do 100 godina. Sa opremom koju dobivamo potpuno renoviramo Porođajni odjel i bit ćemo odjel po evropskim standardima, postajemo najbolje porodilište u regionu – ističe dr. Čurić-Ljevaković.

Prema najavama, projekt bi trebao biti realiziran za dva mjeseca.

 Ulaganje u mlade ljekare

„Bolnica Travnik“ u proteklim godinama je uložila više od milion maraka u edukaciju mladih ljekara, a velika sredstva izdvojena su u opremanje odjela.

- Ovo je poruka za naše građane i naše mlade ljude da ne trebaju ići vani jer zapošljavanjem mladih ljudi u našoj bolnici pokazujemo da imaju šanse. Pravljenjem ambijenta za porođaje u najsavremenijim uvjetima koje imaju bolnice u Evropi mladim pokazujemo da nam može biti puno bolje nego što je sada – naglašava prim. dr. Granov.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.