VLADA

Kantonalni zavod preuzima finansiranje 20 ljekara

Dvije bolnice u SBK rade operativne zahvate i tako stvaraju uštede

K. KAVAZOVIĆ

18.4.2018

Na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike, povećana su sredstva za dvije travničke bolnice, JU „Bolnica Travnik“ i Hrvatsku bolnicu „Fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj kod Travnika, koje pružaju više od 90 posto usluga iz oblasti sekundarne zdravstvene zaštite.

Značajne uštede

Resorni ministar Nikola Grubešić (HDZ BiH) upoznao je članove Vlade s dopisima iz ove dvije zdravstvene ustanove i sa zahtjevima za povećanje sredstava.

- U Travniku je otvoren Odjel oftalmologije, a u Novoj Biloj ORL. Oba ova odjela već rade operativne zahvate i na taj način ostvaruju značajne uštede jer su ranije pacijenti odlazili u kliničke centre zbog ovih zahvata – pojasnio je ministar Grubešić.

Prema ovoj odluci, a nakon sastanka s čelnim ljudima Zavoda za zdravstveno osiguranje SBK, u JU „Bolnica Travnik“ bit će finansirano još 12 doktora medicine, a u Novoj Biloj još osam doktora medicine. Dio ljekarskog kadra ove dvije zdravstvene ustanove finansirale su iz vlastitih sredstava.

 Poticaji veterinarstvu

Na prijedlog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkana Merdžanića, Vlada SBK je usvojila Program mjera zdravstvene zaštite životinja u 2018. godini za epizootiološko područje SBK, te zaštite zdravlja bilja u 2018. godini u ukupnom iznosu od 285.000 KM. Od ovog iznosa 265.000 KM je namijenjeno za poticaje veterinarstvu – privatnicima, što je zakonska obaveza, 15.000 KM za poticaje pojedincima i 5.000 KM javnim veterinarskim stanicama.

Za sajmove i izložbe 40.000 KM

Kroz Program i kriterije korištenja interventnih sredstava iz budžeta SBK za 2018. godinu za poticaje u poljoprivredi u 2018. godini bit će izdvojeno 80.000 KM i to 40.000 KM za poticaje poljoprivrednicima, 20.000 KM privatnim preduzećima i 20.000 KM neprofitnim organizacijama. Za organiziranje sajmova, izložbi, edukacija poljoprivrednika izdvojeno je 40.000 KM, a isto toliko je izdvojeno i za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.