SKUPŠTINA SBK

Kanton se zadužuje 18 miliona KM za obnovu regionalnih puteva

S jučerašnje sjednice Skupštine SBK: Podrška reformama u zdravstvu

Piše: K. KAVAZOVIĆ

18.4.2018

Skupština Srednjobosanskog kantona je nakon duže rasprave te brojnih diskusija i replika usvojila odluku o dugoročnom kreditnom  zaduženju SBK od 12 miliona KM koje će biti uložene u obnovu i izgradnju regionalnih puteva u SBK.

 Loš rad

Na istoj sjednici data je i saglasnost za kreditno zaduženje Kantonalne direkcije za ceste u iznosu od šest miliona pa će u izgradnju i rekonstrukciju regionalnih cesta biti investirano ukupno 18 miliona KM.

- Putna infrastruktura je „usko grlo“ u SBK, a regionalne ceste su naša nadležnost. Nijedan ozbiljan investitor neće doći u SBK ako nemate dobre ceste – kazao je kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA).

Zastupnik Senad Selimović (SDP BiH) je bio mišljenja kako je ovo kreditno zaduženje rezultat lošeg rada i Vlade FBiH i Vlade SBK i kako je riječ o „alternativi za brzu cestu“ koja se neće graditi!

- Ovo je politički potez da se pridobiju glasovi i mislim da će to biti promašaj – rekao je Almir Švago (SBB BiH) .

Nakon glasanja odluku o zaduženju podržalo je 17 zastupnika, jedan je bio suzdržan i sedam protiv.

Na prijedlog ministra zdravstva i socijalne politike SBK Nikole Grubešića, zastupnici su jednoglasno podržali odluku o preuzimanju osnivačkih prava nad bolnicama u SBK. Ovom odlukom SBK preuzima osnivačka prava nad tri bolnice u Travniku, te bolnicama u Bugojnu i Jajcu.

- Odluka je urađena po uzoru na onu koju je usvojio Parlament Federacije BiH kada je preuzeo osnivačka prava nad kliničkim centrima u FBiH. Ovo je tek početak procesa – pojasnio je ministar Grubešić.

 Izbor direktora

U nastavku zdravstvene reforme u SBK uslijedit će imenovanja privremenih uprava, donošenje statuta, te sudska registracija. Prema najavama ministra Grubešića, ovaj proces bi trebao biti završen do jula ove godine, a nakon toga bi trebala biti izvršena i imenovanja uprava i izbor direktora. Do kraja godine uz završetak ovog procesa najavljene su milionske investicije u zdravstvo.

Osam putnih pravaca

Kreditnim zaduženjem bit će finansirana izgradnja i rekonstrukcija osam putnih pravaca, od čega će najviše, šest miliona maraka, biti izdvojeno za 12 kilometara dionice regionalnog puta R 349 Novi Travnik - Gornji Vakuf/Uskoplje. Za izgradnju sedam kilometara dionice regionalnog puta R 413 A Dolac - Han Bila - Ovnak planirano je pet miliona maraka, a za rekonstrukciju puta R443 Kiseljak – Kreševo – Tarčin planirano je 2,5 miliona KM.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.