TRAVNIK Predstavljeno idejno uređenje centra grada

Trg književnosti bit će mjesto sjećanja na četiri velika pisca

K. KAVAZOVIĆ
24.04.2018 20:10

Foto: Prvonagrađeno rješenje: Rad autorskog tima koji čine Armin Crnkić i Kerim Karajko

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava u Travniku je prezentirano idejno rješenje budućeg uređenja gradskog trga. Riječ je o lokaciji „Bagat – Gradska biblioteka“, a „Trg književnosti u Travniku“ prezentirala je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik.

Važni elementi

Sve je počelo kada je općina Travnik krenula u aktivnost oko idejnog rješenja za prostor kod Gradske biblioteke.

- Komisija je tada u projektni zadatak unijela elemente da funkcija i sadržaj trga budu vezani uz književnost, budući da Travnik baštini veoma značajno književno naslijeđe i da trg bude mjesto sjećanja na četiri velika književnika, Abdulvehaba Ilhamiju Žepčaka, Ivu Andrića, Skendera Kulenovića i Zulfikara Zuku Džumhura. Osnovni razlog za to je činjenica da je tu u neposrednoj blizini Gradska biblioteka – pojasnila je Fatima Maslić.

Nakon raspisanog konkursa stiglo je sedam rješenja, a odabrana su dva. Na Svjetski dan knjige prezentirano je prvonagrađeno rješenje, rad autorskom tima koji čine Armin Crnkić i Kerim Karajko.

Pokretni mobilijar

- Ovo rješenje predviđa jedno uzvišeno mjesto s pokretnim mobilijarom koje je predviđeno za promocije i radionice. To je simbolika jer je Travnik na brežuljkastom području, tu je i simbolika vode i zelenila. Sve zajedno ima formu otvorene knjige, što, naravno, podsjeća na uvod Andrićeve knjige gdje je Travnik opisan kao na pola otvorena knjiga. Tu će biti informacije o književnicima – pojašnjava Maslić.

Trg će imati i dopunski sadržaj biblioteke i čitaonice na otvorenom.

 Okrugli sto

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava održan je okrugli sto o temi „Savremena književna scena u Travniku“ na kojem je uvodničar i moderator bio Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja „Rodna kuća Ive Andrića“ Travnik. Okupio je zavičajne pisce iz Travnika i srednje Bosne te kulturne radnike.

NA VRH