AKCIJA „TAJNI KUPAC“

Maloljetnici u Travniku bez problema kupuju alkohol

Fena
25.04.2018 09:38

Da maloljetnici u Travniku lako mogu doći do alkoholnih pića, iako je to zakonom zabranjeno, pokazala je još jedna akcija "Tajni kupac", koja je provedena u utorak u trgovačkim lancima u Travniku.

Tokom akcije grupa maloljetnih volonterki i volontera obišla je deset supermarketa u gradskoj zoni Travnika s namjerom da kupi alkoholna pića, što im je pošlo za rukom u njih šest.

Trgovci su uredno naplatili kupljene proizvode te izdali račune bez obaveznog pitanja posjeduje li kupac dokument koji dokazuje da je punoljetan.

Time su prekršili odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH, koji izričito zabranjuje prodaju alkoholnih pića maloljetnicima te nalaže trgovcima da traže identifikacioni dokument od osobe koja kupuje alkohol, saopćeno je iz Centra za edukaciju mladih (CEM).

Jedini trgovački lanac, kako navode, u čijim objektima volonteri nisu mogli kupiti alkohol jeste "Bingo'' d.o.o., dok je u ostalima situacija zavisila od procjene trgovca.

Iz CEM-a ističu da već nekoliko godina ukazuju na problem izloženosti djece i mladih alkoholu kroz njegovo nekontrolirano reklamiranje, niske cijene i laku dostupnost, kao i činjenicu da društvena zajednica to ne vidi kao ozbiljan problem, o čemu svjedoči i ova akcija.

- Cjelokupan naš rad usmjeren je na kreiranje zdravog i sigurnog okruženja za svu djecu i mlade, u čemu treba učestvovati cijelo društvo, jer naša djeca i mladi imaju pravo na odrastanje u zdravoj sredini, bez pritisaka da konzumiraju alkohol, droge ili duhanske prerađevine. Akcijom „Tajni kupac“ pokazali smo da je situacija još zabrinjavajuća te da je potrebno nastaviti rad na ovom polju, što je obaveza svih nas - stoji u saopćenju.

NA VRH