KISELJAK

Mještani Rotilja napokon će moći koristiti sve električne aparate

Drveni električni stubovi iskrivljeni i dotrajali

K. TOPALOVIĆ

25.4.2018


U Rotilju kod Kiseljaka počela je obnova niskonaponske mreže i time će biti riješen problem napajanja električnom energijom za 113 domaćinstava koji traje već 20 godina.

Velika opasnost

- U poslijepodnevnim i večernjim satima kad se intenzivnije koristi struja, „jači“ električni aparati poput električnih peći su doslovno neupotrebljivi. Ja sam 2012. godine kao vijećnik SBB-a upozoravao na ovaj problem u Općinskom vijeću u Kiseljaku, a potom su mještani 2013. godine potpisali i peticiju kojom su tražili da se počne s rekonstrukcijom niskonaponske mreže. I evo, napokon su naši apeli urodili plodom – kazao nam Senad Bejtić Kinkel, predsjednik OO SBB-a Kiseljak.

Dodaje da su problem u ovom naselju predstavljali i stari drveni električni stubovi koji su istruhli pa su mještani strahovali da će pasti na prolaznika ili nečiju kuću.

Pored kuće Zihnije Hodžića jedna od bandera je nakrivljena stajala godinama. Dio električnih stubova je postavljen ispod lokalnog puta, na udaljenosti većoj od 100 metara, a rekonstrukcijom je planirano njihovo premještanje uz sami put.

Novi stubovi

Nove električne stubove postavljaju radnici kompanije „Conram“ d. o. o. iz Brčkog, nakon čega će radnici „Elektroprivrede HZHB“ postaviti električne kablove.

 Nova rasvjeta

- Na električne stubove koji će biti premješteni uz sami put koji prolazi kroz Rotilj bit će postavljena i rasvjeta. Vrijednost ovog projekta je oko 85.000 KM i sigurno će doprinijeti modernizaciji našeg naselja – kaže Bejtić.


Bejtić: Jedan od pokretača akcije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.