JAJCE

Na kulinarskom šouu učestvuju slavni kuhari iz Italije i Rumunije

Događaj će biti završen u večernjim satima projekcijom zastave Evropske unije na plivskom vodopadu

E. CRNKIĆ

3.5.2018

Jajce, grad sa 30 nacionalnih spomenika kulture, bit će u utorak, 7. maja, domaćin centralne manifestacije obilježavanja Dana Evrope, čiji je organizator Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini s EU info-centrom.

Brojni gosti

Tema ovogodišnjeg Dana Evrope, koji se inače obilježava 9. maja, je „Evropska godina kulturnog naslijeđa“, a na događaju u Jajcu predstavit će se kulturna naslijeđa evropskih zemalja i BiH kroz kulinarska umijeća, kulturno-umjetnički program i spektakl na vodopadu.

Osim građana Jajca i nevladinih organizacija, na manifestaciji se očekuju učesnici iz svih dijelova BiH, ali i predstavnici stranih i međunarodnih delegacija.

- U velikom kulinarskom šou koji će biti upriličen 7. maja u parku „Pliva“ u Jajcu s početkom u 13 sati učestvuju ekipe devet škola iz BiH, ali i slavni kulinarski šefovi, Italijanka Maria Tolmina Ćirielo (Ciriello) i Konstantin Turkulet (Constantin Turculet) iz Rumunije. Kuhat ćemo, slušati i gledati brojne izvođače i uživati u njihovom programu - navode iz EU Info-centra pri Delegaciji Evropske unije u BiH.

 Oda radosti

Događaj će biti završen u večernjim satima projekcijom zastave Evropske unije na plivskom vodopadu uz izvedbu „Ode radosti“ Mostar Rock škole. Ovim će se priključiti muzičkom izazovu „Ode2Joy“ Evrope Nostra.


Razlozi za odabir

Za odabir Jajca za centralnu proslavu Dana Evrope postoji više razloga. Presudno je bilo što je Jajce jedan najznačajnijih historijskih i najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.