SREDNJOBOSANSKI KANTON

Nekropola stećaka „Potkriž“ treba biti proglašena nacionalnim spomenikom

Učesnici akcije čišćenja nekropole „Potkriž“

E. CRNKIĆ

10.5.2018

Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca izrađuje peticiju za proglašenje nekropole stećaka „Potkriž” u Divičanima nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Praktičan rad

U septembru 2015. godine arheološka istraživanja ove srednjovjekovne nekropole provodio je Institut za arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Sarajevu na čelu s prof. dr. Dubravkom Lovrenovićem i profesorom Edinom Bujakom.

U ovim istraživanjima učestvovali su i studenti arheologije iz Sarajeva i Mostara, kojima je ova nekropola bila dodatno iskustvo u praktičnom radu.

U tom periodu otvoreno je ukupno pet sondi u kojima je pronađeno 7 skeleta. Jedan od zanimljivijih nalaza jeste pronalazak dobro očuvanog sarkofaga u sondi broj pet koji se danas nalazi u gradskom parku, dostupan široj publici.

Istraživanje nekropole pokazalo nam je kako su ljudi živjeli i kakvi su bili pogrebni obredi u tom periodu.

Razvoj potencijala

Povodom Svjetskog dana spomenika i spomeničkih cjelina, učenici devetih razreda, članovi Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca i Planinarskog društva Ćusine te Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca su uredili prostor oko nekropole stećaka „Potkriž“.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.