SREDNJOBOSANSKI KANTON

Vijećnici SBB-a i SDP-a napustili sjednicu OV Bugojno

Vijećnici SBB-a i SDP-a napuštaju sjednicu

Az. M.

14.5.2018

Vijećnici SBB-a i SDP-a napustili su 11. redovnu sjednicu Općinskog vijeća, na čijem se dnevnom redu našla tek jedna tačka dnevnog reda - Prijedlog odluke o dodjeli priznanja Općine Bugojno za 2018. godinu. 

Predsjedavajući Igor Vrljić (Koalicija hrvatskih stranaka HDZ BiH – HDZ 1990) nije dopustio predsjedniku Kluba vijećnika SBB-a Đemalu Bilanoviću da ukaže na povredu Poslovnika nakon što je u redovnoj proceduri SBB dostavio prijedlog za dopunu dnevnog reda.  

Prijedlog dopune dnevnog reda, za koji su u SBB-u smatrali da ga treba razmatrati po hitnoj proceduri, nije dobio potreban broj glasova na Kolegiju.

- Predsjedavajući je onemogućio da iznesemo svoje prijedloge i obrazložimo razloge hitnosti predloženih tačaka dnevnog reda, čime je prekršio članove 61., 62. i 76. Poslovnika o radu Općinskog vijeća. Mislim da u OV Bugojno trenutno imamo privatizaciju institucije predsjedavajućeg i režimsko djelovanje aktuelnog načelnika općine te onemogućavanje rada OV Bugojno – riječi su predsjednika Kluba SBB-a Bilanovića.

Na kršenje Statuta i Poslovnika o radu OV Bugojno upozorio je i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Admir Škandro.

- Mi smo na vrijeme dostavili izmjene dnevnog reda. Jutros su na Kolegiju svi ti naši zahtjevi odbijeni. Uskraćeno nam je pravo da ih iznesemo na današnjoj sjednici. Ovakav način rada ne vodi ničemu i smatram da nije bilo više nikakvog osnova da dalje učestvujemo u radu Vijeća - naglasio je.


Detalj sa zajedničke pres-konferencije SBB-a i SDP-a

Inače, razmirice između klubova općinske većine, koju čine vijećnici SDA, HDZ-a BiH i Nezavisne liste i opozicije u kojoj su SBB, SDP i DF, traju još od prošle sjednice, koja je prekinuta nakon što je Klub SBB-a zatražio da se glasa o podršci generalu Atifu Dudakoviću. Tada je, pod pritiskom Kluba HDZ-a, koji je najavio napuštanje sjednice ukoliko se glasa za podršku, općinski načelnik povukao svih devet tačaka s dnevnog reda, sjednica je prekinuta i tako praktično označena „kapitulacija“ bošnjačke politike, jer je izostala podrška generalu Dudakoviću.

Na prijedlog SDA, Plaketa općine Bugojno bit će uručena dugogodišnjem rukometašu i treneru Asimu Šahmanu, dok će isto priznanje, na prijedlog Kulturno-sportskog centra, dobiti bugojanski Teatar Fedra. Za ovakvu odluku glasalo je 16 vijećnika, a priznanja će biti dodijeljena 20. maja na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom Dana općine.

Nakon napuštanja sjednice SBB i SDP su održali zajedničku pres-konferenciju na kojoj su iz SBB-a govorili vijećnici u OV Admir Kurbegović, Adnan Hozić i Đemal Bilanović te iz SDP-a Admir Škandro.

- Ova sjednica pokazala je još jednom da su SDA i HDZ jedna stranka iz dva naroda, koja više decenija vlada ovim gradom. Oni su spremni prekršiti i Statut i Poslovnik o radu OV samo da bi zaštitili svoje interese. Mi se od 2012. godine borimo protiv toga i borit ćemo se i dalje. Evo, raduje me što to čini i SDP. Danas je opoziciji zabranjeno da govori – poručio je s pres-konferencije Adnan Hozić (SBB).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.