TRAVNIK

Promovirana prirodoslovna tura "Tragovima Erika Brandisa"

K. KAVAZOVIĆ

15.5.2018

U organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik i pod vodstvom Slobodana Ličanina Like promovirana je prirodoslovna turistička tura "Tragovima Erika Brandisa" u znak sjećanja na botaničara svjetskog glasa i profesora u travničkoj gimnaziji.

Razna udruženja

Učesnici ture bili su grupa Travničana, predstavnik planinarskog doma "Grof Erik Brandis" te grupa planinara iz Kragujevca.

U planinarskom domu "Konjska" planinari iz PD "Vlašić" priredili su ručak i čaj od planinskog bilja. Na narednom odmorištu u planinarskom domu "Guča Gora" članovi PD "Guča Gora" počastili su učesnike ture osvježavajućim pićima.

- Erik Brandis je došao u BiH i pokrenuo inicijativu i kasnije pratio izgradnju Nabiskupske gimnazije u Travniku. Kao grofovsko dijete, ali kao svećenik, odlučio je da čitav svoj život posveti naobrazbi mladih i naučnim istraživanjima. Za 30 godina, koliko je boravio u Travniku, on je redovno, gotovo svakodnevno dolazio na Vlašić, pogotovo u ljetnom periodu. Strastveno je sakupljao i izučavao biljni svijet. Mnoge biljne vrste u nauci su kasnije prozvane po njemu. Najpoznatija je „rosa brandis“, a mi u Travniku volimo tim imenom da nazivamo i lokalitete i razna udruženja – kazala je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik.

Na lokalitetu Galica na planini Vlašić na nadmorskoj visini od 1.509 metara planinarski dom je dobio ime „Grof Erik Brandis“ po čuvenom botaničaru i profesoru.



Niz aktivnosti

- Prije 12 godina smo pokrenuli aktivnost izgradnje planinarskog doma i ovo je samo jedna u nizu aktivnosti. Imenovanjem ovog doma u ime Erik Brandis je poruka koju šaljemo da se otvaramo van granica općine Travnik i naše Bosne i Hercegovine i šaljemo poruku dobrodošlice u naš dom. Ovdje imamo 45 ležajeva i specifičnost je što je otvoren 365 dana u godini 24 sata – kazao nam je Augustin Valjan, predsjednik PD „Paklarske stijene“ Travnik.

Crtice iz biografije 

Erik Brandis (Erich von Brandis) je u BiH otkrio 18 vrsta biljaka i životinja, a mnoge od njih i danas nose ime po njemu. Osim biljki u okolini Travnika, otkrio je i posebnu vrstu puževa, algi i kukaca. U Travnik je stigao 6. januara 1882. godine, a umro je 3. januara 1921. godine i pokopan je na groblju Bojna. Grad Travnik je jednu ulicu nazvao po njemu, a veći dio njegovih eksponata se čuva u Zavičajnom muzeju u Travniku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.