BUGOJNO

U Sultanovićima će se graditi džamija vrijedna 200.000 KM

S otkrivanja kamena temeljca u Sultanovićima

A. MANDŽIĆ

17.5.2018

U bugojanskom naselju Sultanovići položen je kamen temeljac za izgradnju buduće džamije i džamijskog kompleksa vakifa Tarika Mataradžije.  

 Brojni gosti

Svečanosti je prisustvovao značajan broj mještana Sultanovića, imami i članovi Izvršnog odbora MIZ Bugojno te brojni gosti.

Ašare je proučio Kemal ef. Tokmić, imam džemata Vesela, nakon čega je uvodne napomene o ideji izgradnje džamije u ovom naselju dao glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef. Arnaut.

Projektom izgradnje džamije i džamijskog kompleksa u Sultanovićima koordinirat će predsjednik Medžlisa IZ Bugojno prof. Haris Mujić.

- Džamijski kompleks će se prostirati na oko 300 kvadratnih metara, a džamija će biti potkupolna s imamskim stanom, mektepskom učionicom i ostalim sadržajima. Okvirni projekt će koštati oko 200.000 KM - rekao je Mujić.

Prigodan vazu-nasihat održao je Nezim ef. Halilović Muderis.

Proučena dova

Kamen temeljac su otkrili vakif buduće džamije i džamijskog kompleksa u Sultanovićima Tarik Mataradžija, njegov brat Refik i predsjednik MIZ Bugojno prof. Haris Mujić. Dovu je proučio nekadašnji imam u Bugojnu Midhat ef. Čakalović. Svečanost su ilahijama uveličale članice hora džemata Poljice.

 Porodični korijeni           

Ef. Arnaut naglasio je kako je želja hadžije Tarika Mataradžije bila da na području Bugojna izgradi džamiju, mjestu za koje ga vežu porodični korijeni.

- MIZ Bugojno je sretan što je pronašao lokaciju za džamiju, mjesto susreta i rađanja nove generacije omladine, koja će izrastati na temeljima islama – kazao je, između ostalog, ef. Arnaut.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.