TRAVNIK

Svaki dan topli obrok dobije 700 ljudi iz četiri općine

Svakodnevni iftari i obroci za korisnike

K. KAVAZOVIĆ

18.5.2018

Zahvaljujući aktivnostima Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“, Regionalnog odbora Travnik, oko 700 osoba na području četiri općine Srednjobosanskog kantona svaki dan u godini dobiva svoje obroke.

Dodatni napor

Tokom ramazana rukovodstvo, zaposleni i volonteri travničkog „Merhameta“ ulažu dodatni napor kako bi ne samo stanovnici srednje Bosne nego i drugih dijelova Bosne i Hercegovine osjetili miris ramazana. Međutim „Merhamet“ i brojnim drugim projektima pomaže osobe u stanju socijalne potrebe.

Od početka ove godine aktivna je „Kućna njega“, a taj projekt provodi se na području Travnika, Novog Travnika, Bugojna i Donjeg Vakufa.

 - Imamo koordinatore i pilot-projekt u koji je uključeno po deset osoba. Svake sedmice obilazimo te osobe po dva puta. Stručne osobe koje su se prijavile kao volonteri vrše mjerenje krvnog pritiska, šećera u krvi i druge pretrage. Tim korisnicima pružamo pomoć u održavanju njihovih stanova i kuća, plaćanju računa i kupovini lijekova i namirnica i nešto toga i doniramo – pojašnjava Kenan Vrbanjac, direktor RO MDD „Merhamet“ Travnik.

Travnički „Merhamet“ djeluje na području Srednjobosanskog kantona, ali i na području entiteta RS i u nekoliko općina Kantona 10, to su općine Livno i Glamoč. U RS djeluje u Prijedoru, Skender- Vakufu, Šipovu, Jezeru, a od februara ove godine i u općini Kotor-Varoš.

Sve četiri narodne kuhinje u Travniku, Novom Travniku, Jajcu i Donjem Vakufu, kao i punkt za podjelu hrane u Turbetu, radili su  neprestano i bez problema.

Desert i voće

- Broj korisnika  varira i nekad se smanji ili poveća u prosjeku za desetak, ali svaki dan oko 700 osoba dobiva svoje obroke. Porodice uz taj obrok dobivaju i po dva hljeba. Jedan dan u sedmici naši korisnici dobivaju desert, a u zimskom periodu voće - navodi Vrbanjac.

Projekt „Javno kupatilo“

Projekt „Javno kupatilo“ je trebao trajati godinu, ali situacija na terenu je pokazala da je to potreba i projekt u Travniku živi već drugu godinu.

- Nije to onaj broj korisnika otprije godinu, ali imamo osam-devet korisnika koji svake sedmice imaju kupanje, pranje i sušenje garderobe i dnevni boravak. Tu ćemo instalirati i stomatološku stolicu, gdje će se, osim ostalih pregleda, vršiti stomatološki pregledi. Ovdje prvenstveno mislim na mlađe korisnike, da steknu tu naviku – kaže Vrbanjac.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.