SREDNJOBOSANSKI KANTON

Drastičan pad broja upisanih u prve razrede srednjih škola u SBK

Fena

19.5.2018

Skoro 2.300 djece bit će upisano u prve razrede osnovnih škola u Srednjobosanskom kantonu u idućoj školskoj godini, izjavila je Feni kantonalna ministrica obrazovanja Katica Čerkez, dodavši da je to oko 50 učenika manje nego u protekloj godini. 

- To su podaci nakon prvog upisnog roka. Vidjet ćemo hoće li se ta brojka promijeniti i hoće li doći do povećanja i koliko će u konačnici prvačića biti - kazala je Čerkez.

Kada je riječ o učenicima koji će upisati prve razrede srednjih škola, predstavnici kantonalnog sindikata očekuje da ta brojka neće prelaziti 900 učenika, a ministrica Čerkez ističe da je zbog toga i održan sastanak na kojem je razgovarano o očekivanom problemu gubitka nastavne norme koji će pogoditi profesore srednjih škola.

Ističući da je očekivano smanjenje broja upisanih srednjoškolaca rezultat uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja u osnovnim školama, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja i odgoja SBK Abdulah Serezlija ističe za Fenu da bi posljedice te umanjenje plaća moglo trpjeti i do 400 profesora.

- Tek ćemo vidjeti koliko će tačno djece upisati prve razrede srednjih škola, ali to sigurno neće biti više od 900, jer je SBK sredina iz koje se odlazi, a ne u koju se dolazi. Prošle godine je to bilo oko 2.700 učenika, dakle, radi se o ogromnoj razlici, pa više stotina profesora može ostati bez nastavnih sati i dobiti plaću umanjenu za 30 do 40 posto - istaknuo je Serezlija.

Kako je kazao, apsolutnog rješenja za ovaj problem nema, ali se, nakon kompletiranja podataka o broju upisanih učenika, može ublažiti određenim mjerama, poput formiranja odjeljenja s manjim brojem učenika te angažiranjem određenog broja srednjoškolskih profesora i u osnovnim školama.

- Određeni broj profesora moći će predavati u osnovnim školama, ali veliki broj je onih koji predaju stručne predmete i oni to neće moći. Kad izvršimo upis i vidimo konkretnu situaciju, morat ćemo napraviti analizu koliko će, točno, nastavnika trpjeti posljedice i odrediti sve korake kako bi ublažili tu krizu - naglasio je Serezlija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.