SREDNJOBOSANSKI KANTON

Merdžanić: Situacija s brucelozom je teška, ali nije alarmantna

Fena

25.5.2018

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona Salkan Merdžanić izjavio je da situacija s brucelozom u tom kantonu nije alarmantna, iako su na području Kiseljaka uvedene posebne mjere nadzora. 

Merdžanić je naveo da ne postoje precizni podaci, ali da se procjenjuje da je u SBK oko 150 životinja zaraženo brucelozom, od čega najveći broj u Kiseljaku, u kojem je proglašeno stanje prirodne nesreće.

- Bio sam na sastanku Kriznog štaba u Kiseljaku i oni su proglasili epidemiju i poduzeli mjere. Nije stanje alarmantno, ali jeste teško, tako da je donesena odluka da se u Kiseljaku uvedu posebne mjere nadzora. Ostala područja nisu tako ugrožena i to je relativno pod kontrolom - kazao je Merdžanić.

Zbog bruceloze koja je, prema podacima iz Službe civilne zaštite, ustanovljena kod 123 životinje, u općini Kiseljak proglašeno je stanje prirodne nesreće, a zaraženo je i šest osoba iz te općine.

Prema dostupnim podacima, koji ne obuhvaćaju bolnice u Zenici i Sarajevu, u SBK je od bruceloze u ovoj godini evidentirano oko 45 osoba oboljelih od bruceloze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.