SREDNJOBOSANSKI KANTON

Svečano završeni Dani Ahdname: Poštanska markica "BH Pošte" za 555. godišnjicu

Piše: K. To.

28.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U mjestu Milodraže, Općina Kiseljak, večeras je održana manifestacija zatvaranja Dana Ahdname.

Dani Ahndame, u sjećanje na 555. godina od nastanka ovog dokumenta, otvoreni su prije nešto manje od mjesec dana okruglim stolom u Kiseljaku na temu "Poruke Ahdname", te događajima u Fojnici i Sarajevu, a najveći događaj bio je onaj noćašnji.

Podsjećamo Ahdnamu je sultan Fatih uručio fra Anđelu Zvizdoviću kojom je bosanskim franjevcima zagarantirao pravo ispoljavanja vjere i opstanka u Bosni.

Također je u Milodražu urađena promocija poštanske markice sa motivom džamije sa Milodraža u čast 555. godišnjice Ahdname. Idejno rješenje poštanske markice naslikao je milodraški slikar, Zijad Hasić, dok je dizajn uradio uposlenik BH Pošte Abdulah Branković.

Mirsad Mujić, direktor BH Pošte, uručio je prvi primjerak markice muftiji sarajevskom Enesu ef. Ljevakoviću.

- Danas u nekim dijelovima BiH ljudi nemaju prava i diskrimirani su po pitanju vjerskog i po pitanju nacionalnog. U 15. stoljeću Ahdnama je zagarantirala pravo ispoljavanja vjere i mnogo toga i ona treba da nam svima bude primjer, rekao je između ostalog Enes ef. Ljevaković, te zaželio prisutnima da se ponovo sretnu na obilježavanju 556. godišnjice Ahdname.

Nakon promocije markice za prisutne je orgaiziran iftar na otvorenom, a prema informacijama koje smo dobili od domaćina pripremljeno je preko 800 iftara. Gosti ovog događaja i iftara su došli iz cijelog Sarajevskog muftijstva.

Poslije iftara održan je mevlud, također na otvorenom, a potom je klanjan teravih namaz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.