PROTESTI

Održan štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u SBK

K.K.

30.5.2018

Polusatnim okupljanjem zdravstveni radnici, članovi Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika SBK, danas su održali polusatni štrajk upozorenja i tako poslali poruku Vladi Srednjobosanskog kantona da ne prihvataju ponuđeni kolektivni ugovor. Kako su nam potvrdili predstavnici Sindikata u JU Bolnica Travnik, sve sindikalne organizacije jučer su održale štrajk upozorenja.  

Pregovarački tim Vlade SBK ponudio je zdravstvenim radnicima povećanje satnice sa sadašnjih 2,31 KM na 2,40 KM po satu, ali Sindikat to nije oprihvatio i traže povećanje koeficijenta za 0,2.

- Vlada nudi povećanje satnice, ali je prije toga dala povećanje koeficijenta za 1 Sindikatu doktora medicine i stomatologije. Nama nude povećanje satnice i time bi medicinske sestre dobile povećanje od 15 do 30 KM. Povećanje satnice se ne može dati samo jednoj kategoriji. Na ovaj način povećala bi se satnica i onima koji su povećanje već dobili. Oni su povećanjem koeficijenata plaće doktora povećali u prosjeku od 380 KM do 450 KM. Povećanjem satnice medicinska sestra bi dobila 15 KM, drugi radnici po 10, a doktori više od 100 KM. Mi tražimo povećanje našeg koeficijenta za 0,2 i to ne košta više. – pojasnio je Ifet Halep, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika u JU Bolnica Travnik.

Nezavisni strukovni sindikat zdravstvenih radnika okuplja inžinjere biohemije, radiologije, medicinske sestre i tehničare, te prateće službe u bolnicama i domovima zdravlja. Praksa polusatnih štrajkova upozorenja bit će nastavljena i narednih dana.

Vlada Srednjobosanskog kantona je ranije donijela zaključak da ostaje pri ponudi za povećanje satnice sa 2,31 KM na 2,40 KM i da je to konačna odluka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.