S bijelim trakama i učenici SMŠ „Zijah Dizdarević“ iz Fojnice

H. ČUKLE
31.05.2018 14:14

Povodom 31. maja, Dana bijelih traka, odnosno u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, u BiH regiji i u svijetu organiziraju se brojne manifestacije. Akciju podizanja svijesti o dešavanjima u Prijedoru 1992.- 1995. ove godine nizom aktivnosti provode i učenici SMŠ „Zijah Dizdarević“ Fojnica.

Kako nam je kazala prof. Merima Sijarić, direktorica škole, simboličnim vezivanjem traka žele podsjetiti na stradanja te ukazati na diskriminaciju koja je mnoge Prijedorčane te 1992. godine odvela u smrt.

- Te godine su četnici napravili pokolj i progon bošnjačkog stanovništva iz tog kraja. Mi smo se ove godine pridružili obilježavanju Dana bijelih traka i da obilježavanje ovog dana bude na nivou i dostojanstveno - kazala je direktorica Merima Sijarić i dodala:

- Naši učenici su, zahvaljujući njima i prof. Mirnesu Smajloviću, na ovim panoima istakli sve bitne podatke vezane za dešavanja 31. maja 1992. godine u Prijedoru. Cilj svih ovih aktivnosti je da se na mlade naraštaje prenese da se zločin ne zaboravi, a oprostiti se može, ali zaboraviti nikako - dodala je Sijarić.

NA VRH