CIVILNA ZAŠTITA

U Kreševu zbog bruceloze pojačana kontrola životinja

Z. K.

31.5.2018

Zbog neposredne ugroženosti od zarazne bolesti bruceloze, koja se pojavila u susjednoj općini Kiseljak, iz kriznog štaba Civilne zaštite općine Kreševo upozorili su građane da će pojačano vršiti nadzor zdravstvenog stanja životinje. Kao razlog su naveli da se radi o bolesti koja se prenosi i na ljude, jer u općini Kiseljak ima oboljelih i ljudi pored ovaca i goveda.

- Obaveze vlasnika su da mora osigurati da su njegove životinje propisno označene ušnim markicama i da u svoje stado uvode samo označene životinje poznatog podrijetla i zdravstvenog stanja. Također, vlasnik je obavezan prijaviti kretanje životinja sa svog na drugo imanje putem ovlaštene veterinarske službe – navedeno je iz Civilne zaštite.

Da bi se vršilo kretanje životinja, dodali su, moraju nad njima biti provedena naređene mjere zdravstvene zaštite, a to su vakcinacija ili provjera krvnog seruma. Također su zamolili sve mještane i relevantne institucije općine Kreševo da prijave sve eventualne sumnje na bolest životinja te da obavijeste nadležnu Veterinarsku stanicu ili Štab civilne zaštite.

Za provođenje ovih mjera i suzbijanje bolesti građanima na raspolaganju stoji Veterinarska stanica Kreševo i Štab civilne zaštite Kreševo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.