TRAVNIK

Okupljanje u vrijeme pauze nije štrajk!

Zdravstveni radnici iz SBK prekjučer se okupili za vrijeme pauze

K. KAVAZOVIĆ

2.6.2018

Vlada Srednjobosanskog kantona uputila je poziv Nezavisnom strukovnom sindikatu zdravstvenih radnika da još jednom razmotri ponudu o povećanju satnice i da se vrati za pregovarački sto.

 Povećanje plaća

S jučerašnje sjednice poručeno je i da okupljanje u toku pauze nije štrajk, a o tome je obaviješten Sindikat i sve zdravstvene ustanove. Vlada je ponudila povećanje satnice sa 2,31 na 2,40 KM, a Sindikat traži povećanje koeficijenta za 0,2.

- Vlada Kantona je od početka izražavala svoj stav da se materijalni status uposlenih u javno-zdravstvenom sektoru treba poboljšati povećanjem plaća i to na način da se poveća vrijednost satnice. Povećanje plaća uposlenih treba da prati i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga osiguranicima – naglasio je ministar zdravstva Nikola Grubešić podnoseći informaciju na jučerašnjoj sjednici.

U informaciji o stanju u zdravstvu koju je prezentirao članovima Vlade ministar je naveo i kako polusatna okupljanja tokom pauze nisu štrajk!

Javni skup

- Odluka Sindikata o organiziranju i održavanju generalnog štrajka upozorenja je pravno neutemeljena i može dovesti u opasnost zdravlje i život osiguranika. Vlada će ovakvu vrstu okupljanja smatrati javnim skupom, čije organiziranje definira drugi zakon – rekao je ministar Grubešić.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.