GODIŠNJICA

Bošnjaci su merhametli narod i praštaju, ali ne smiju zaboraviti šehide i zločine

E. C.

2.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce „Spomen njima, po(r)uka nama”, u općini Jezero obilježena je 26. godišnjica stradanja Bošnjaka s ovog područja.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu te učenjem Fatihe, kao i prigodnim mevludskim programom u Carskoj ili Sultan-Bajazidovoj džamiji odata je počast za 34 nevine žrtve Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

- Ova manifestacija dan je bolnog prisjećanja, a ima tri cilja. To su spomen žrtvama zločina, drugi je pouka nama, živima, da nikad ne zaboravimo i da se nikad zlo ne ponovi. Treći cilj je poruka generacijama koje dolaze da znaju pravu i historijsku istinu šta se dešavalo na ovom prostoru - kazao je Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Tragaju za najmilijima

Tog kobnog 3. juna 1992. godine ubijane su žene, djeca, starci, pa čak i cijele porodice. Do sada je pronađeno, identificirano te ukopano 16 žrtava, dok se traga još za 18 mještana.

- Bošnjaci su merhametli narod i praštaju, ali ne smiju zaboraviti svoje šehide i zločine koje su im nanošeni. Za nastradale u našem Jezeru još niko nije odgovarao. Apeliram na sve institucije u pronalaženju naših građana, a zločince da stigne kazna - rekao je Mirsad Omerinović, predstavnik Udruženja građana „3. juni“ iz Jezera.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović je istakao da nema osvete jer vjera to ne dozvoljava, ali Bošnjaci isto tako ne smiju biti ni naivni.

- Vrlo je važno da se svake godine iznova okupimo ovdje u Jezeru da se prisjetimo tih strašnih zločina koji su učinjeni prema nedužnim ljudima. Historija je pokazala da oni koji zaborave svoje stradanje ponovo im se desi. Naša religija nas uči da ne mrzimo, poštujemo drugo i drugačije te promoviramo samo istinu - istakao je Adilović.

U programu ove manifestacije učestvovali su polaznici mektepske nastave i hor imama Medžlisa IZ Jajce, a brojni mještani Jezera, kao i svi prisutni, predvođeni lokalnim imamom Seminom ef. Česom, posjetili su mezarja gdje su ukopani šehidi.

Pušteni na slobodu

Zbog zločina u Jezeru, Sud BiH je izrekao prvostepene presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS Miloradu Saviću, Mirku (Špire) i Mirku (Mile) Pekezu. Odlukom Ustavnog suda BiH u oktobru 2013. godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene Krivičnog zakona, a puštanjem na slobodu došlo je do traumatizacije preživjelih i porodica ubijenih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.