SJEĆANJA

Jajčani obilježili 555. godišnjicu smrti posljednjeg bosanskog kralja

Jajčani položili cvijeće i zapalili svijeće na grobu Stjepana Tomaševića

E. CRNKIĆ

6.6.2018

Godine 1463., vjerovatno početkom  juna, u Jajcu je pogubljen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Prijelomni događaj

Dao ga je pogubiti osmanski sultan Mehmed II, a njegovim pogubljenjem prestalo je višestoljetno postojanje srednjovjekovne bosanske države.

U vezi s tim tužnim i za našu povijest prijelomnim događajem, radnici Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, članovi Društva za zaštitu kulturno-povijesne baštine te Udruge “Kralj Stjepan Tomašević” položili su cvijeće na lokalitetu Kraljev grob i zapalili svijeće.

- Koliko je za nas bolan događaj pogubljenja posljednjeg bosanskog kralja, još je bolnija i tužnija  slika koju smo zatekli na samom lokalitetu. Oglasna ploča koja govori o povijesnom spomeniku, a koju je postavio Zavod za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, razbijena je, nadgrobni spomenik je prepolovljen, a po sredini lokaliteta napravljen je put - navode iz Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

Mnogi hodočaste

Posmrtni ostaci kralja Stjepana pohranjeni su u Franjevačkom samostanu u Jajcu, a uspomena na njega i danas je u narodu živa i mnogi hodočaste na Kraljev grob na brdu iznad Jajca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.