OBRAZOVANJE Broj onih koji se upisuju u prvi razred osnovne škole sve manji

Smanjen broj: U sedam osnovnih škola u Bugojnu upisano 260 prvačića

Fena
11.06.2018 12:43

Foto: Foto :Ilustracija

U sedam osnovnih škola u Bugojnu upisano je 260 budućih prvačića, koji će sjesti u školske klupe s prvim danima školske 2018./2019. godine.

- Broj upisane djece manji je za pet u odnosu na prošlu školsku godinu, a u odnosu na školsku 2015./2016. godinu za 49, što je značajna razlika - kazao je pomoćnik načelnika u Službi za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu Sead Karahodžić.

Naglasio je da broj upisanih prvačića nije konačan, i da će on biti poznat tek s početkom nove školske godine u septembru.

Podaci iz škola pokazuju da je broj onih koji se upisuju u prvi razred osnovne škole sve manji, a jedan od glavnih uzroka toj pojavi je drastično smanjen broj novorođene djece u Bugojnu.

Razlog su, također, migracije stanovništva i odlazak u inozemstvo kompletnih porodica s područja bugojanske općine, koje u potrazi za boljim životom napuštaju ovaj grad.

Upis budućih prvačića u Bugojnu trajao je od 1. do 17. aprila, a odnosio se na djecu koja su rođena u periodu od 1. juna 2011. do 1. juna 2012.

Tagovi

Bugojno
NA VRH