TRAVNIK Bit će ispoštovane odluke Doma za ljudska prava i četiri suda

Mješovita srednja škola iselit će se iz zgrade Gimnazije

M. A.
14.06.2018 06:45

Foto: Osiguran novac za završetak nove školske zgrade u koju će useliti MSŠ

Vlada Federacije BiH nedavno je donijela dvije odluke kojima su izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 1,2 miliona KM za nastavak gradnje zgrade Srednjoškolskog centra u Travniku u koju bi bila smještana Mješovita srednja škola Travnik.

Niže jedinice

Prvom odlukom o transferima za niže potrošačke jedinice, nakon objave u „Službenim novinama“, Srednjobosanski kanton dobit će namjenska sredstva u iznosu od 500.000 KM za nastavak gradnje škole, a Općina Travnik 700.000 KM.

Završetkom gradnje nove škole Mješovita srednja škola Travnik napustila bi prostor travničke Gimnazije i smjestila bi se u novu zgradu. Na taj način bile bi ispoštovane sudske odluke, najprije Doma za ljudska prava BiH iz 2003. godine, a potom odluke Ustavnog suda BiH, Općinskog suda Travnik i Kantonalnog suda u Novom Travniku i na kraju Evropskog suda za ljudska prava da se zgrada vrati u posjed Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Od prve presude Federacija BiH kao tužena strana dala je samo inicijalna sredstva od 5 miliona KM, što je bilo dovoljno za grube građevinske radove. Uslijedila je cijela decenija u kojoj ništa nije urađeno na objektu Srednjoškolskog centra. Naprotiv, ova zgrada postala je poznata po samoubistvima i pokušajima samoubistava skokom s građevine.

Megalomanski projekt

Nakon posljednjih odluka koje su donijeli domaći i međunarodni sudovi, vlasti u Federaciji BiH su se malo „trznule“, ali za završetak „megalomanskog“ projekta treba više miliona.

Naime, kada je započela gradnja, projekt je procijenjen na 17 miliona KM jer su „mudre glave“ odabrale projekt koji, osim fiskulturne dvorane, ima i bazen! Procjene govore da je za završetak radova potrebno 12 miliona KM.

Vladajuće stranke zaboravile učenike

Dvije vječno vladajuće stranke u Travniku i SBK, SDA i HDZ BiH,  zaboravile su na učenike. Iako je problem zajednički, godinama su očekivali puni iznos novca od Federacije BiH za školu, iako često ističu kako je obrazovanje u isključivoj nadležnosti kantona. U proteklom mjesecu SBK je donio odluku o kreditnom zaduženju od 18 miliona KM za puteve, a Općina Travnik o kreditnom zaduženju od 6 miliona KM za infrastrukturu. Ništa od ovih miliona neće biti utrošeno za školu jer putevi dobivaju izbore!

NA VRH