SREDNJOBOSANSKI KANTON

Fojnica: Džamije bile pretijesne da prime sve vjernike, klanjalo se i na ulici i u haremima džamija

H. ČUKLE

15.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Na području Medžlisa Islamske zajednice Fojnica bajram-namaz je klanjan na 13 mjesta u džamijama i mesdžidima Fojnice.

Džamije su bile prepune i tijesne od ranih jutarnjih sati da bi primile sve vjernike, pa je dio džematlija bajram-namaz klanjao ispred džamija na otvorenom i u haremima džamija. Centralna svečanost je održana u Čaršijskoj džamiji u Fojnicu, a bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu govorio Edin ef. Rojo, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, koji je između ostalog kazao da je Bajram radost vjernika i vjernica. 

- Jedinstvo zajednice muslimana je farz, važniji od bilo kojeg drugog, o čemu postoji koncenzus (idžma) uleme u svim vremenima - kazao je Edin ef. Rojo, i dodao:

''Drugi dan Ramazanskog bajrama u BiH se prema takvimu IZBiH obilježava i kao Dan šehida. To je dan u kojem se sjećamo svih onih koji su kroz dugu historiju zemlje Bosne dali svoje živote za slobodu. Naša je trajna obaveza sjećanje na njih i briga o porodicama. Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje vezu među ljudima i narodima i oslobađa nas teških tereta tereta prošlosti. Gradimo stoljeće mira, podižemo zajedno naše porodice u slozi i prijateljstvu.''  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.