RAMAZANSKI BAJRAM

Kiseljak: Veliki broj vjernika bajram-namaz klanjao i ispred džamija

Vjernici ispred džamije u Višnjici

K. T.

15.6.2018

U općinama Kiseljak i Kreševo, koje pripadaju Medžlisu Islamske zajednice Kiseljak, bajram-namaz klanjan je na 15 mjesta. 

Džamije su bile ispunjene do posljednjeg mjesta. Zbog nemogućnosti da primi sve vjernike, u pojedinim džamijama vjernici su klanjali i ispred džamija.

Džamija u Višnjici, općina Kiseljak, redovno je dupke puna te vjernici klanjaju ispred. Kako su nam rekli, od samog povratka do danas primjetno je povećanje broja vjernika. Imam džamije u Višnjici Mirza ef. Bilić okupljenim vjernicima govorio je o neophodnosti dolaska do suštine vjere.

- Da bi vjernik bio bogobojazan, nije dovoljno samo ispoštovati formu i normu. Forma namaza je klanjati onako kako je Poslanik, a. s., klanjao, norma je pet puta dnevno, ali moramo ispuniti suštinu. A suština je, kako kaže Kur'an časni, odvraćanje od loših djela. Ako nas namaz ne odvrati od loših djela i ne napravi boljim ljudima, onda njegova suština nije ispunjena i to je jedan način gubljenja vremena. Tako je sa svim u islamu i životu, moramo nalaziti suštinu. Post ima svoju normu i formu, a suština je da budemo bogobojazniji - rekao je prisutnima u bajramskoj hutbi Mirza ef. Bilić te čestitao svojim džematlijama Bajram.

Nakon obavljanja namaza, vjernici su posjetili mezarja, a potom se zaputili na bajramsko druženje s prijateljima i porodicama.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.