SREDNJOBOSANSKI KANTON

Ispraćeni iz travničkog naselja Karaula: Na Ajvatovicu krenula 102 konjanika

M. A.

30.6.2018

Rano jutros iz travničkog naselja Karaula put Donjeg Vakufa na 508. „Dane Ajvatovice“ krenula je povorka konjanika i tako je nastavljena višestoljetna tradicija u ovom naselju.

U povorci su bila 102 konjanika iz Karaule, a njima su se pridružili i gosti iz Zenice i Brčkog. Polasku konjanika prethodila je tradicionalna primopredaja bajraka, a nakon toga uslijedilo je učenje dove.

Sinoć je ovdje, u Karauli, održan prigodan program uz izvedbe ilahija i kasida. Novina je ove godine da smo imali tu i goste iz Zenice i Brčkog. Naši dragi gosti iz Brčkog putovali su pet dana do našeg džemata u Karauli. Na put ka Pruscu kreću 102 konjanika iz Karaule, Zenice i Brčkog. Merzuk Grabus, mjesni imam, ove godine predvodi povorku konjanika, a nekoliko decenija je to obavljao Salih ef. Arslanović, koji se penzionisao.

Uz konjanike, i ove su godine u povorci bili članovi Planinarskog društva ''Karaula''. Tradicija opremanja i odlaska konjanika iz Karaule na Ajavatovicu duga je stoljećima, a povorka iz Karaule godinama je jedna od najbrojnijih u Pruscu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.