VJERSKA MANIFESTACIJA

U Pruscu se završavaju 508. ''Dani Ajvatovice“: Povorku će predvoditi konjanici

Fena
01.07.2018 11:01

Manifestacija 508. ''Dani Ajvatovice" bit će završena danas odlaskom vjernika na jedno od najvećih dovišta muslimana u Evropi, udaljeno oko sedam kilometara od donjovakufskog naselja Prusac.

Povorku će predvoditi konjanici koji će proći ispred Handan-agine džamije, gdje će, kao i ranijih godina, biti upriličena prozivka bajraka.

Na platou Ajvatovice bit će upriličen prigodan program, a vjernicima bi se trebali obratiti muftija travnički Ahmed ef. Adilović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Na ovom mjestu bit će klanjan podne-namaz, a tome će prethoditi posjeta Ajvaz-dedinoj stijeni i učenje sure El-Feth.

U isto vrijeme na Srtu u Pruscu u džamiji Hasana Kaifije Pruščaka bit će organiziran vjerski program za žene.

508. ''Dani Ajvatovice" zvanično su otvoreni 17. juna na Musalli u Pruscu, a posjetiocima su ponudili oko 80 različitih sadržaja, koji su proteklih dana izvedeni u Travniku, Donjem Vakufu, Bugojnu, Jajcu, Gornjem Vakufu, Novom Travniku, Vitezu, Busovači te Fojnici, Sarajevu i Livnu.

Manifestaciju organizira Muftijstvo travničko, pod motom "Kad vjera govori, i priroda sluša“.

Tradicija Ajvatovice duga je više od pet stoljeća, a svake godine ovo mjesto posjete hiljade vjernika iz BiH i inozemstva u znak sjećanja na islamskog učenjaka koji je u 15. stoljeću došao iz Turske i nastanio se na prostoru današnjeg Prusca.

Prema vjerovanju, kod jedne stijene u podnožju planine Šuljage on je klanjao 40 dana i noći moleći Allaha, dž.š., da, nakon dugotrajne suše, mještani Prusca dobiju vodu.

Jedne noći je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna. Kad se probudio, vidio je raspuklu stijenu iz koje je tekla voda, koja je kasnije cijevima provedena u Prusac.

NA VRH