Foto: E.C.

Kulturno-turistička manifestacija u Jajcu: Na ‘Danima srednjovjekovlja’ održane radionice mačevanja i streličarstva

Autor: E.C.
07.07.2018 22:38
A
A
A

Po prvi put u Jajcu se održala manifestacija „Dani srednjovjekovlja“, koja je okupila viteške grupe iz BiH i okruženja. 

Nakon okupljanja vitezova u gradskom parku nadomak vodopada uslijedio je mimohod vitezova do tvrđave, gdje je upriličen prijem kod kralja, a nakon toga i viteške igre.

Na ovoj manifestaciji učestovale viteške grupe iz gradova koje su usko vezane s Jajcem. Prije svega iz Stoca došli su vitezovi Herceg Stjepana, iz Klisa došli su vitezovi Petra Kružića.

Također, stigli su vitezovi iz Šibenika, a ova dva grada su povezana graditeljski. U srednjem vijeku Jajčani su se školovali u Dalmaciji u Šibeniku.

Dani srednjovjekovlja predstavljaju jednu od rijetkih kulturno-turističkih manifestacija koja ima za cilj predstaviti bogatu srednjovjekovnu baštinu u našoj zemlji, a posebnu dimenziju joj daje činjenica da se održava u kraljevskom gradu Jajcu, gdje je stolovao posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Program za djecu

U okviru ove manifestacije organizatori su pripremili program za djecu pa tako priređena im je lutkarska radionica, škola mačevanja i streličarstva te performansi s vatrom.

Organizator ove manifestacije je Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala, a generalni pokrovitelj je Općina Jajce.

Otvorena izložba

Ova manifestacija otvorena je gostujućom izložbom „U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem - Pavao Anđelić”. Autorica izložbe je magistar arheologije Samra Terzić.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 11. jula u prostorijama Etno muzeja Jajca koji se nalazi u zgradi Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.