KULTURA

Završene Pozorišne igre BiH u Jajcu: Predstava Marka Misirače ''Sabirni centar'' proglašena najboljom

E. Crnkić

E.C.

10.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Predstava „Sabirni centar", koju je prema tekstu Dušana Kovačevića, nastalom početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, čiju režiraju potpisuje Marko Misirača, osvojila je prvu nagradu stručnog žirija na 37. Pozorišnim igrama BiH u Jajcu.  

Predstava je nastala u koprodukciji NPRS i Pozorišta Prijedor.

Tako je odlučio stručni žiri u sastavu: Strajo Krsmanović, Irina Dobnik i Adnan Lugonjić, dodijelivši nagradu za najbolju režiju Dini Mustafiću za predstavu „Sve se preživi, osim smrt“ Ljubice Ostojić u izvedbi NP Sarajevo.

Istoj predstavi pripala je dvije od pet glumačkih nagrada, Aleksandar Seksan dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu Edina, te Kaća Dorić za ulogu gospođe mame. Preostale tri nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripale su: Remiri Osmanović, Slavenu Knezoviću i Robertu Peharu.

Za najbolju predstavu, prema mišljenju žirija publike, proglašena je predstava „Hamlet u selu Mrduša Donja”, HNK Mostar.

Nagradu za najbolji dramski tekst savremenog autora dobila je Ljubica Ostojić, dok je Ivan Velisavljenović dobio za dramaturški rad na predstavi „Sabirni centar“.

Netom završene 37. Pozorišne igre u Jajcu ponudile su u svom takmičarskom programu, u izboru selektora Almira Bašovića, šest od sedam predstava iz Sarajeva, Prijedora,Tuzle i Banje Luke, Mostara, a u bogatom pratećem program priređene su izložbe, amaterske predstave te promocije knjige i časopisa.

Zavjesa na Igre spuštena je vraćanjem „Ključeva grada” općinskom načelniku Edinu Hozanu koje je predala dramatičarka i rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović.

Nakon što su proglašeni dobitnici nagrada, u čast nagrađenih održan je koncert Vesne Pisarović uz italijanski džez trio.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.