Mlada poduzetnica iz Jajca

Esma Žuna-Zjajo tržište osvježila domaćom tjesteninom s koprivom i gljivama

Avaz.ba
14.07.2018 11:05

Foto: Fena

Esma Žuna-Zjajo diplomirana je inžinjerka prehrambene tehnologije iz Jajca koja je prošle godine pokrenula proizvodnju tjestenine obogaćene začinskim biljem i sušenim gljivama, uz korištenje tradicionalne recepture. 

Prije pokretanja vlastitog biznisa radila je u firmi ''Mlinopek - Žitar'' Jajce kao voditeljica pekare i stručnjak za analizu brašna, a kada se odlučila za vlastitu proizvodnju, izbor joj je bio ukomponirati strast ka branju šumskih plodova sa znanjem o proizvodnji brašna.

- Odlučila sam se za tjesteninu s nekim varijacijama, dodacima. I tako je nastala tjestenina "naturgeist" (duh prirode), koja se proizvodi kao klasična s jajima, zatim s koprivom i gljivama. Tjestenina s gljivama radi se od mješavine šumskih i livadskih gljiva - vrganja, đurđevke, lisičarke, crne trube - istaknula je Zjajo u razgovoru za Fenu.

Naglašava da je ujedno i certificirani berač gljiva te da nema bojazni kada je riječ o tjestenini s gljivama koje sama sakuplja i suši.

U procesu proizvodnje koristi brašno iz ''Mlinopeka'' jer smatra da je njihovo brašno najbolje. Govoreći o prodaji, navodi da se klasična tjestenina najviše prodaje, jer se ovdašnji ljudi teže odlučuju za nove ukuse.

Ipak, u planu ima i proizvodnju tjestenine s orasima.

- Testirala sam je i jako je ukusna. Istu varijantu s orahom bih radila i kao vegansku. Znači, tjestenina s orahom, ali bez jaja. Imala sam upite i za vegansku i za posnu tjesteninu za ljude koji poste u vrijeme Uskrsa i Vaskrsa - izjavila je Zjajo.

Mlada poduzetnica iz Jajca ističe da u tjestenini koju pravi nema aditiva niti vještačkih boja.

Kada je riječ o prodaji i distribuciji, taj se proces za sada realizira malo teže, iako se tjestenine "naturgeist" već mogu naći u nekoliko prodavnica u Jajcu, Travniku i Mostaru. U toku su dogovori i s prodavnicom u Sarajevu, a tjestenina se, također, može poručiti i online na internet-stranici Farmer.ba.

Podršku za rad dobila je od Općine Jajce, koja svake godine dodijeli sredstva za najbolje biznis planove ljudima mlađim od 35 godina. Prošle godine je tako od Općine dobila bespovratna sredstva koja je uložila u proizvodni program.

Nedavno je, također, imala prezentaciju biznis plana za sredstva švicarske ambasade namijenjena unapređenju proizvodnje, a rezultate će znati za nekoliko dana.

Podršku ima i od porodice koja joj pomaže u proizvodnom procesu, uz veliko razumijevanje kada je odlučila napustiti posao u ''Mlinopeku'' i upustiti se u rizik vlastitog biznisa.

NA VRH