JAJCE

Sedmično prelaze 400 kilometara u starim vozilima bez klime

E. CRNKIĆ

18.7.2018

Osam bubrežnih bolesnika sa područja općine Jajce tri puta sedmično u dvije smjene putuje u 67 kilometara udaljen Travnik na hemodijalizu. Ogorčeni su na nadležne institucije, od kojih su očekivali pomoć u savladavanju svakodnevnih zdravstvenih problema. Sami, kako kažu, vode bitku i pomažu se međusobno.

Velik teret

Među njima je i Mustafa Žužić (58) koji živi u Jezeru, a već šestu godinu dijalizira se u Kantonalnoj bolnici Travnik.

- Pored uobičajenih problema, suočavamo se sa poteškoćama koje nam prouzrokuju Dom zdravlja Jajce i njegovo rukovodstvo. Osim što vozila nisu klimatizirana, dosta su stara, a sad smo primorani da putujemo i više od pet sati u oba prvca, jer je, na inicijativu direktora Nisveta Hrnjića, ukinuto jedno vozilo, koje je više od 10 godina razvozilo sve pacijente nakon dijalize – govori Žužić.

Njihova uobičajena putovanja sad su postala ogroman teret, jer pored hemodijalize, pacijenti su lošeg zdravlja, bore se i s drugim bolestima.

- Zbog takvih okolnosti, svakodnevno moramo putovati do Bešpelja, Bareva pa tek onda do Jezera ili obrnuto u neka druga mjesta u okolici Jajca. Naša putovanja su mnogo duža i napornija, a nakon što primi dijalizu, čovjek nije sposoban da izdrži sve te napore, ali niko, očigledno, neće da nas razumije ili da nam na neki način ublaži tegobe – govori on.

U znak protesta, nedavno su bojkotirali putovanje u Travnik.

 Nemaju osjećaj

- Ionako nam je ostalo ništa od života. Svi živimo na nekoj margini, bez bilo kakve podrške, pa nam, tako, neće predstavljati problem da prestanemo s dijalizom. Možda ćemo tako olakšati našim zdravstvenim institucijama, napunit ćemo im budžet, jer su naš život i borba nebitni. Valjda se neki ljudi posrame za naše živote, ali njima je, očigledno, dobro u životu, a usput, nemaju osjećaj za slabijeg od sebe - govori Žužić.

Odgovor iz Doma zdravlja

Žužić ističe da su tražili odgovor iz Doma zdravlja u Jajcu zašto im je ukinuto vozilo koje ih je razvozilo kućama. Navode da je direktor Hrnjić obrazložio odluku time da nemaju dovaljan broj vozača, jer su neki na bolovanju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.