Majstor iz sela Dusina tražen u cijeloj BiH

Fojničanin Nusret Akšamović obnavljao Stari most i fočansku Aladžu

K. TOPALOVIĆ
20.07.2018 06:45

Foto: Nusret prilikom radova na Sinan-begovoj džamiji u Čajniču

Nusret Akšamović iz fojničkog sela Dusina poznat je u ovom kraju kao vrhunski majstor kad je u pitanju obrada kamena. Kako kaže, radio je po cijeloj Bosni i Hercegovini, ali najviše u južnim dijelovima, i to uglavnom na obnovi porušenih objekata, ali i na restauraciji objekata koje je nagrizlo vrijeme. 

 Veliki ponos

Kako kaže, veliki je spisak mjesta i objekata koje je radio, ali se pojedini izdvajaju historijom koja ih prati, poput turbeta, vjerskih objekata, ali i historijskih spomenika.

Ističe da je posebno ponosan na činjenicu da je učestvovao i u obnovi porušenog Starog mosta u Mostaru, jer smatra da su svi radnici koji su učestvovali u ovom projektu, postali dio historije, a samim time i on.

  • Radio i na obnovi Aladža džamije u Foči
    Radio i na obnovi Aladža džamije u Foči

Ističe da je radio na obnovi Aladža džamije u Foči, a trenutno na obnovi Sinan-begove džamije u Čajniču, koja je proglašena nacionalnim spomenikom.  

- Radovi teku planiranom dinamikom, a trebala bi biti završeni 2019. godine. Toj će džamiji biti vraćen autentičan izgled iz 1570. godine, kada je i izgrađena – kaže Akšamović.

Dodaje da obnavljaju i turbeta Sinan-bega Boljanića i njegove rodbine, koji se nalaze uz džamiju.

 Kupole i lukovi

- Ovdje se radi o kompliciranim poslovima izrade kupole i lukova. I sada je zahtjevno, ali zamislite kako je bilo zahtjevno kada su majstori to izrađivali u 16. stoljeću. Ipak, nije mi teško, jer sve to shvatam kao izazov u ovom poslu i ostaje osjećaj zadovoljstva kad se posao završi – navodi Akšamović.

 Savladao tajne

Akšamović ističe da se bavio isključivo radom s drvetom, stolarskim radovima, odnosno drvodjelstvom.

- Na kamen sam prešao početkom ovog stoljeća i ispočetka je djelovalo teško, ali sam s vremenom savladao tajne. Kamen je zanimljiviji od drveta koje sam nekad obrađivao, jer ima više mogućnosti, ali i duže traje. Također je estetski ugodan za oko - objašnjava on.

NA VRH