TRAVNIK

O statusu škole Skupština SBK će odlučivati 6. avgusta

Skupština SBK: Predsjedavajući sazvao vanrednu sjednicu

Piše: M. A.

26.7.2018

Predsjedavajući Skupštine Srednjobosanskog kantona Josip Kvasina (HDZ BiH) sazvao je za 6. avgust vanrednu sjednicu Kantonalne skupštine sa samo jednom tačkom dnevnog reda, rješavanje statusa MSŠ „Travnik“ po zaključku Općinskog suda Travnik.

Polovina zgrade

Prema zaključku, Mješovita srednja škola „Travnik“, koja koristi jednu polovinu zgrade travničke gimnazije, trebala bi napustiti ovaj prostor i vratiti ga vlasniku, Vrhbosanskoj nadbiskupiji, odnosno Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“, a datum izvršenja odluke je 14. avgust.

Odlukom Doma za ljudska prava BiH iz 2003. godine, tužena strana bila je Federacija BiH, a nakon toga uslijedile su i odluke Ustavnog suda BiH, Općinskog suda Travnik i Kantonalnog suda u Novom Travniku i, na kraju, Evropskog suda za ljudska prava da se zgrada vrati u posjed Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Objekt Srednjoškolskog centra u koji se MSŠ „Travnik“ trebala preseliti nije završen. Inicijalna sredstva u iznosu od 5 miliona KM uplatila je Vlada FBiH prije desetak godina.

 Nadležnost Kantona

Vlada FBiH je nedavno donijela odluku o izdvajanju sredstava u iznosu od 1,2 miliona za nastavak gradnje ovog objekta, ali u javnosti je već neko vrijeme dostupna informacija u kojoj federalni nivo vlasti traži od Srednjobosanskog kantona i Općine Travnik da učestvuju u finansiranju ovog projekta, jer je obrazovanje u izvornoj nadležnosti kantona.

 Potrebno još 12 miliona KM

Prema procjenama, za završetak gradnje objekta škole u oji bi uselio MSŠ Travnik neophodno je još 12 miliona KM. Prema prvobitnim procjenama, projekt izgradnje srednje škole prema usvojenom rješenju procijenjen je na 17 miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.