MANIFESTACIJE

Bošnjaci Šipova ne smiju biti zaboravljeni

Sa završnice manifestacije „Dani Bošnjaka Šipova“

E. CRNKIĆ

1.8.2018

Već šestu godinu zaredom u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Jajce i džemata Šipovo organizira se manifestacija „Dani Bošnjaka Šipova“.

Obaveza političara

Cilj manifestacije je veća afirmacija Bošnjaka šipovskog kraja u vjerskom i društvenom životu, kao i glas protiv njihove marginalizacije kako u ovom gradu tako i na cijelom području Republike Srpske.

- Bošnjački političari koji su dobili povjerenje Bošnjaka u RS trebaju da znaju da je i Šipovo dio Bosne i Hercegovine. Osim naše velike rane i obaveze, Srebrenice i drugih mjesta istočne Bosne, oni trebaju znati i zapamtiti da je naša, a više njihova obaveza Šipovo, Mrkonjić-Grad, Jezero i drugi gradovi te Bošnjaci i Bošnjakinje u tim mjestima kao i drugi građani - kazao je Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam MIZ Jajce.

Trenutno na području Šipova živi nešto više od 500 Bošnjaka.

Načelnik općine Šipovo Milan Kovač istakao je da će se i dalje truditi i raditi na tome da svaki građanin Šipova, bilo koje nacionalnosti, osjeti Šipovo kao svoj dom i zavičaj.

Ovogodišnja manifestacija počela je 27. jula džuma-namazom u povratničkom mjestu Pljeva, a nakon toga je proučena dova na temeljima Đerzelez Alijinog turbeta u Gerzovu.

Teško svjedočanstvo

U sklopu ove manifestacije upriličena je prezentacija projekta „Jame”, na kojoj je bio uvodničar Zehrudin ef. Hadžić, a promotor Amor Mašović.

Prisutni su imali priliku „iz prve ruke” doživjeti emociju i svjedočenje čovjeka koji više od 25 godina traga za nestalim osobama.

Prisutnima je prenio kako nikada nije mogao ni pretpostaviti da će otkriti više od 400 masovnih, isto toliko zajedničkih i oko 4.000 pojedinačnih grobnica.

Prisustvovao i muftija

Završni dio „Dana Bošnjaka Šipova“ održan je u haremu džamije u Šipovu, gdje je upriličena centralna svečanost, na kojoj je učestvovao dr. Ahmed ef. Adilović, muftija travnički, a manifestacija je upotpunjena ilahijama i kasidama u izvođenju Šerifa ef. Delića.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.