TRAVNIK

Učenici ostaju u zgradi Gimnazije do daljnjeg!

Gimnazija u Travniku: Još godina zajedničkog korištenja

Piše: M. A.

9.8.2018


Učenici Mješovite srednje škole Travnik ostaju u prostoru Gimnazije i naredne školske godine, a država će plaćati kiriju!

Nekoliko zaključaka

To je suština nekoliko zaključaka koji su doneseni na jučerašnjem sastanku u Travniku, kojem su prisustvovali federalni premijer Fadil Novalić, kantonalni premijer Tahir Lendo, načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić, direktor Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” Željko Marić te predstavnici Vijeća ministara BiH. Donesen je i zaključak da se intenzivira gradnja zgrade Srednje škole u Travniku, u koju će se MSŠ preseliti.

Sastanak je trajalo tri sata, a održan je samo šest dana prije izvršenja presude Općinskog suda u Travniku, kojom je Mješovitoj srednjoj školi Travnik naloženo da Vrhbosanskoj nadbiskupiji vrati dio zgrade koju koristi.

Federalni premijer Fadil Novalić naglasio je da imovina mora biti vraćena, ali i da djeca moraju nastaviti školovanje. Dodao je da će sredstva osigurati zajedno te da niko neće ostati pošteđen. U izjavi za medije kazao je da će se dok traje ugovor o iznajmljivanju trajno riješiti problem smještaja djece i time staviti tačka na ovaj događaj.

- Vlada Federacije BiH do sada je za gradnju Srednje škole u Travniku izdvojila 6,2 miliona KM – izjavio je Novalić.

Vlada Srednjobosanskog kantona će, uz tekuće finansiranje Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić”, plaćati i kiriju u iznosu od 7.000 KM za dio zgrade koji koristi MSŠ Travnik.

- Konačno je vrijeme da se Srednjobosanski kanton uključi u rješavanje ovog problema i mi smo, kao Vlada, spremni da to podržimo, a bitno je i što je došlo do ovog važnog sastanka, da se utvrde koraci u implementaciji kako presuda svih sudova i zaključaka Općinskog suda Travnik, tako i rješenja konačnog smještaja učenika – izjavio je novinarima Tahir Lendo, premijer Vlade SBK, naglasivši da je bitno da učenici i profesori više ne strepe gdje će i kako nastaviti s nastavom.

Potrebna sredstva

Nadležne vlasti FBiH, SBK i Općina Travnik obavezali su se da će dogovoriti finansijsku konstrukciju i preuzeti finansijske obaveze uz mogućnost kreditnih zaduženja kako bi se osigurala potrebna sredstva za nastavak gradnje školske zgrade u koju će se MSŠ Travnik i Ekonomsko-ugostiteljska škola Travnik trajno izmjestiti te da će Vlada Srednjobosanskog kantona aplicirati kod Federalnog ministarstva prostornog uređenja za projekt energetske efikasnosti.

Predaja u posjed

Na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da će se najkasnije do 14. avgusta izvršiti predaja zgrade u posjed.

Istovremeno će Vlada SBK zaključiti ugovor o zakupu, uz plaćanje mjesečne zakupnine u iznosu od skoro 7. 000 KM na godinu, uz mogućnost produženja na još jednu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.