VRIJEME

Zbog vrućine i ujeda insekata, sve više Bugojanaca traži ljekarsku pomoć

Arhiv

Fena

13.8.2018

Zbog visokih temperatura i povećane vlažnosti zraka, sve više stanovnika bugojanske općine traži ljekarsku pomoć, potvrdio je Feni dežurni doktor u Službi hitne pomoći u tom gradu Dino Šečić. 

Uglavnom se radi o hroničnim bolesnicima koji se žale na glavobolju, vrtoglavicu i opću malaksalost i nerijetko već dehidriranim osobama. 

- Građanima savjetujemo da povećaju unos tečnosti, ali da ne piju pića koja sadrže umjetne zaslađivače. Važno je da se jede kuhana hrana, svježe voće i povrće. Ove upute se odnose pogotovo na rizične skupine stanovništva - kazao je.

Dodaje da bi građani trebali izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati te uzimati redovno terapiju u slučaju da im je propisana od ljekara. 

Ističe, također, da je enormno povećan broj ujeda stršljena i drugih insekata i da je zabilježno nekoliko ozbiljnih intervencija u saniranju posljedica tih pojava.

Dodaje da razloga za paniku nema, jer se "reakcije opasne po život javljaju samo kod genetski predisponiranih osoba, koje su već alergične na te stvari“. 

- Ipak, ako građani primijete tegobe u vidu gušenja, vrtoglavice, stezanja u grlu, slabosti, ili osipa po tijelu koji se brzo širi, trebaju se javiti u nadležnu hitnu službu - naglasio je dr. Šečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.