SREDNJOBOSANSKI KANTON

Jajce: Na kupalištu Brana vikendom se okupi više od 1.000 ljudi

Kupalište Brana udaljeno je tri kilometra od centra Jajca

E. CRNKIĆ

14.8.2018

Plivska jezera posljednjih dana mjesto su gdje većina Jajčana, turista, ali i mnogih građana s područja Srednjobosanskog kantona, dijelova Republike Srpske koji gravitiraju ovom području kao i cijele Bosne i Hercegovine, pokušava naći spas od ljetnih vrućina.

Biser prirode

Kupalište Brana na rijeci Plivi od centra grada je udaljeno oko tri kilometra, a ovo svakodnevno posjećuje više od hiljadu kupača.

Temperatura vode u ovom periodu iznosi više od 20 stepeni.

Osim Brane, tu su i druga atraktivna kupališta kao što je popularna Tirička, plaža kod drvenih mlinčića ili na obalama hladnog i plahovitog Vrbasa.

Mnogi Jajčani spas od tropskih vrućima su pronašli na obali Plive u gradskom parku kao i na samom biseru prirode, plivskom vodopadu, jednom od 12 najljepših na svijetu.

Uzvodno uz Plivu, od Jajca udaljeno više od 10 kilometara nalazi se i jezero Đol. U mjestu Ćerkazovići koje pripada općini Jezero na kojem se okupi nekoliko stotina kupača iz Jezera, Šipova, Mrkonjić Grada i drugih gradova.

 Mirna voda

Đol je posebno popularan jer je voda ovog jezera topla i mirna, a kako mnogi tvrde i ljekovita, pa privlači veliki broj kupača i izletnika.


Topla i ljekovita voda na jezeru Đol

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.