JAJCE

Josipa Grabner Etno-muzeju donirala stare radioaparate

Etno-muzeju donirano ukupno 15 starih radioaparata

E. CRNKIĆ

15.8.2018

Josipa Grabner, učiteljica po struci, velika je zaljubljenica u grad Jajce i njegovu prošlosti. Široj javnosti je poznata kao veliki humanista, kako u jajačkom tako i u gornjovakufskom kraju.

Humana akcija

Cijelog života pomagala je ponajviše mladima, nakon što je pročitala na internetu kako Etno-muzej prikuplja građu odlučila se na donaciju 15 starih radioaparata. Njih je iz hobija skupljao njen pokojni muž Drago Grabner, ugledni jajački pedagog.

- Moj pokojni suprug se bavio prikupljanjem i popravkom starih radioaparata. Nakon njegove smrti ostala mi je cijela zbirka. Nekoliko sam ih poklonila dragim prijateljima i rodbini te donirala za humanitarnu akciju koja je nedavno održana u našem gradu - kazuje Josipa Grabner.

Nije željela da rastavi cijelu kolekciju, jer smatra da bi i njen pokojni suprug želio da svi predmeti budu na jednom mjestu.

- Želim da je zbirka na jednom mjestu i da buduće generacije našeg grada, a tako i turisti budu upoznati s hobijem moga supruga. Na ovaj način također želim odati i počast svom pokojnom suprugu, te pridonijeti radu našeg muzeja i mladih generacija koji žele oživjeti naš grad - ističe ona.

 Organiziraju radionice

Zavičajna etno-zbirka Jajca svojim sadržajem ima za cilj predstaviti običaje i tradiciju života jajačkog kraja, kulturno-povijesnu baštinu, kao i ljude koji su svojim radom i stvaranjem ostavili trag u njegovoj bogatoj povijesti.

U okviru muzeja djeluju radionice tkanja i veza, koje njeguju ove tradicionalne zanate. Radovi nastali u radionicama mogu se kupiti u suvenirnici muzeja.

 Vrijedna zbirka  

Eksponati u centralnom dijelu izložbenog prostora vezani su za običaje i tradiciju života u gradu i njegovoj okolini. Na drugom spratu muzeja nalazi se geološko-petrografska i minerološka zbirka, koja predstavlja prirodna bogatstva šireg područja Jajca.


Grabner: Odati počast

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.