PROJEKTI

Jednako i kvalitetno obrazovanje za svu djecu

U saradnji s međunarodnom nevladinom organizacijom „Save the Children“

Sa jedne od obuka

Z.K.

31.8.2018

U saradnji s međunarodnom nevladinom organizacijom „Save the Children“, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona (SBK) pokrenulo je niz aktivnosti u sklopu projekta „Jačanje socijalnog uključivanja – jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspješnog razvoja djece sjeverozapadnog Balkana“.

Jedna od tih aktivnosti odnosi se na jačanje stručnih kompetencija odgojatelja, nastavnika razredne nastave kao i nastavnika iz hrvatskog i bosanskog jezika i književnosti.

- Na 29 lokacija bile su održane replikacijske obuke za sve nastavnike razredne nastave, nastavnike hrvatskog jezika i bosanskog jezika kao i za pedagoge te rukovodioce odgojno-obrazovnih ustanova. Prema dobivenim pokazateljima, replikacijskim obukama bilo je obuhvaćeno je više od 900 učesnika – rekao je Ivica Augustinović u ime Ministarstva.

Nakon završetka obuka, počinje proces mentoriranja svih učesnika obuke. Uz ministricu Katicu Čerkez kao i rukovodstvo „Save the Childrena“, veliki doprinos dali su i koordinatori na ovom projektu Sabina Halilović i Ivica Augustinović u ime resornog Ministarstva te Kanita Jajetović u ime „Save the Childrena“.

Koordinatori u ovim aktivnostima vide priliku za svakoga nastavnika da nadogradi vlastite sposobnosti u segmentu pripremanja za nastavni proces, a samim tim i proces poučavanja učenika koji predstavlja jedan od standarda kvalitete rada u nastavi.

Obučeni treneri-mentori

Od marta do juna ove godine kroz 16-dnevnu obuku prošla su 63 prosvjetna radnika, od toga 39 nastavnika razredne nastave, osmero nastavnika hrvatskoga jezika i 13 nastavnika bosanskog jezika te troje odgajatelja iz 53 osnovnoškolske odgojno-obrazovne ustanove s područja SBK. Oni su obučeni za trenere i trenerice – mentore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.