JAJCE

Proizvodnja ferosilicija nastavlja se za 20 dana

Zahvaljujući investiciji većoj od 30 miliona maraka, otvorena su nova radna mjesta, a što je još važnije, nastavljena je tradicija proizvodnje silicijevih legura u Jajcu

Planirana proizvodnja oko 85 do 90 tona ferosilicija dnevno

S. MUHIĆ

6.9.2018

Nakon teškog i mukotrpnog rada na remontu elektrolučne peći, uspješnom pokretanju proizvodnje ferosilicija u jajačkoj firmi „Steelmin BH“, koja je nasljednik nekadašnjeg giganta „Elektrobosna“, te poslije uspješnog probnog rada od tri mjeseca, obustavljena je proizvodnja na dvije do tri sedmice kako bi izvršili popravku uočenih nedostataka koji su se pojavili nakon testiranja i probnog rada.

 Povećana snaga

Kako je za „Avaz“ kazao direktor „Steelmina BH“ Dževad Delić, u toku je isporuka pojedinih dijelova za postrojenje za hlađenje peći i nakon njihove ugradnje elektropeć će biti ponovo u pogonu sa znatno povećanom snagom.

- To je uobičajeno svugdje u svijetu da se uradi nakon probnog rada koji čak traje i do šest mjeseci u svijetu ferolegura, a posebno nakon stajanja pogona od oko 30 godina, kao što se desilo kod nas. Mi smo uspjeli sve da testiramo i isprobamo za tri mjeseca, tako da ćemo nakon podešavanja instrumenata, izmjene i popravke uočenih nedostataka osposobiti peć da radi sigurno, posebno zbog sigurnosti radnika, a poslije toga i ostvarivanja zadatih planova i ispunjavanja planirane proizvodnje od oko 85 do 90 tona ferosilicija dnevno – kazao je Delić.

On je potcrtao da se ne radi ni o kakvim problemima, nego isključivo o dodatnim pripremama za nastavak još uspješnijeg rada.

Nastavak tradicije

„Steelmin BH“ je, inače, primjer koji pokazuje da strana investicija može stvoriti jedinstven domaći proizvod koristeći znanje domaćih ljudi, domaće energije i sirovinskih materijala. Zahvaljujući investiciji većoj od 30 miliona maraka, otvoreno je 185 novih radnih mjesta, a, što je još važnije, nastavljena je tradicija proizvodnje silicijevih legura u Jajcu.

Za tri mjeseca proizveli 5.000 tona

Elektropeć ELKEM za proizvodnju ferosilicija je uključena na elektroenergetsku mrežu 9. maja ove godine. U protekla tri mjeseca u probnom radu, poštujući apsolutno sve ekološke standarde s ugrađenim filterskim postrojenjima, proizvela je više od 5.000 tona 75-postotnog ferosilicija.

Delić: Ne radi se ni o kakvim problemima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.