JEZERO

U Čerkazovićima i Ljoljićima ubijeno 23 nevinih ljudi

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostaci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje svih zločinaca

S obilježavanja 26. godišnjice stradanja Bošnjaka

E. CRNKIĆ

11.9.2018

U Čerkazovićima, koji se nalaze u sastavu općine Jezero (RS), održan je prigodan program u znak sjećanja na stradanje 23 Bošnjaka ovog i naselja Ljoljići.

Odbornica SBB-a

Veliki broj mještana i gostiju iz drugih gradova prisustvovao je obilježavanju 26. godišnjice stradanja kod spomen-turbeta, ali se niko iz javnog i političkog života iz Jezera i Jajca nije udostojio da dođe osim odbornice SBB-a u Skupštini općine Jezero Mubere Šabić-Žužić.

- Mi koji smo živjeli u tom vremenu i propatili 1992. godinu nama ništa nije nepoznato znamo šta se dogodilo, ali moramo mladima prenijeti kako bi oni izvukli pouku iz svega - kazao je šejh Ramiz ef. Bećirević, prijeratni imam na području tadašnje MZ Jezero.

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostaci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca.

- Nadam se da ćemo pronaći naše sugrađane koji nisu još pronađeni, makar jednu njihovu kost da ih možemo dostojno sahraniti, kako bismo im Fatihu mogli proučili. Glavni krivac za ovaj zločin Jandrić još se krije u svojoj „majci Srbiji“ i neka je na sramotu onima koji kriju zločince, a svi dobro znamo skrivati zlodjela je isto kao i činiti ih - istakao je Bećirović.

Pripadnici rezervnog sastava milicije RS 10. septembra su okupili mještane sela Ljoljići i Čerkazovići te ih odveli do mjesta Tisovac, gdje su ih strijeljali. Tada su ubijena 23 civila, četiri  povrijeđena, a kasnije su ekshumirani iz jame Draganovac nedaleko od Čerkazovića.

Zajednička dženaza

Zajednička dženaza klanjala im je u Vincu 12. maja 1999. godine, gdje je ukopano 19 tijela, dok se još traga za Adnanom, Adamom i Selvedinom Karahodžićem.

Osuđeni zločinci

Za ovaj zločin Vijeće Suda BiH u aprilu 2008. godine osudilo je: Mirka (Špiro) Pekeza na 21 godinu zatvora, Mirka (Mile) Pekeza na 29 godina i Milorada (Ljupko) Savića na 21 godinu zatvora. Organizator ovog nemilog zločina Jovo Jandrić nikad nije uhvaćen niti procesuiran.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.