KRALJEVSKI GRAD

Obilježena 23. godišnjica oslobođenja Jajca

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović bio na proslavi

E. C.

E.C.

13.9.2018

Jučer je obilježena 23. godišnjica oslobođenja kraljevskog grada Jajca, kada su združene snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane u vojno-redarstvenoj akciji „Maestral" oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.  

Vijence su položili: delegacija Hrvatskog narodnog sabora (HNS), delegacije Hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici hrvatskih snaga, vojno redarstvene operacije ''Maestral 95'', delegacija grada Virovitice i dužnosnici RH i predstavnici Ministarstva obrane BiH, Hrvatske komponente.

Svečana akademija u Domu kulture započela je pozdravnim govorima Ive Šimunovića, predsjednika Općinskog vijeća Jajca, i Ante Brtana, predstavnika Udruge „13. rujan 1992“, organizatora današnje svečanosti.

Nakon mimohoda upriličena je misa koju je predvodio provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić nakon koje je zastava hrvatskog naroda svečano razvijena na tvrđavi te su položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim braniteljima, priopćili su organizatori.

Svečanosti povodom godišnjice oslobođenja prisutan je bio i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Direktor dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž i direktor Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u RH Ante Nadzor ukratko su predstavili monografiju „Domovinski rat, pregled političke diplomatske povijesti”.

Nakon svečanog dijela, na ulicama grada Jajca nastavilo se druženje branitelja i velikog broja gostiju.

Trajala sedam dana

Operacija ''Maestral'' počela je 8., a okončana je 15. septembra 1995., premda je razmatrana opcija da se nastavi i zauzme Mrkonjić-Grad. U početnoj fazi operacije cilj je bio zauzeti prijevoj Mlinište, planinu Vitorog i prisiliti srpske snage na povlačenje s Kupreške visoravni da bi se postigli povoljni uvjeti za napredovanje prema Šipovu i Jajcu.

E.C.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.