JAJCE

Zbog poskupljenja struje teško je nastaviti proizvodnju

U proizvodnji ferosilicija cijena električne energije učestvuje sa čak 50 posto, a proizvodnjom po cijeni od 77 eura po MWh poslovali bi s gubitkom, što je neprihvatljivo

„Steelmin BH“: Neizvjestan nastavak proizvodnje do kraja septembra ili početka oktobra

S. MUHIĆ

16.9.2018

Kompanija „Steelmin BH“ u Jajcu koja je bavi proizvodnjom ferosilicija ukazala na probleme u vezi s cijenom električne energije potrebne za proizvodnju te pregovorima s ponuđačima. Naime, u cijeni ferosilicija udio električne energije iznosi čak 50 posto.

Veća cijena

- Od maja, kada smo startali s proizvodnjom i otkad smo imali kratkoročne ugovore, cijena električne energije drastično je porasla. Planirali smo s najpovoljnijim ponuđačem električne energije sklopiti kvartalni ugovor, odnosno do kraja ove godine. Ali, problem je taj što je struja sa 57 eura po MWh (megavat-satu) iz maja na tržištu sada poskupjela na gotovo 77 eura po MWh, što se može vidjeti na berzi i internet-stranici HUDEX – Price Movements – izjavio je direktor „Steelmina BH“ Dževad Delić.

To je drastično poskupljenje, pa je ta nova situacija, kako je naveo direktor, firmu dovela u neugodnu poziciju i u situaciju da je neizvjestan nastavak proizvodnje do kraja septembra ili početka oktobra.

- Smatramo važnim obavijestiti javnost da se ne radi o problemima na koje mi možemo utjecati. Jednostavno bismo proizvodnjom po cijeni od 77 eura po MWh električne energije poslovali s gubitkom, što je neprihvatljivo. Mjesečno trošimo trenutno gotovo 20.000 MWh struje, pa je razlika od nekih 20 eura po MWh velika u odnosu na start proizvodnje FeSi (ferosilicij) u maju, kada je cijena električne energije iznosila 57 eura/MWh. Bitno je naglasiti da smo i dalje u stalnim pregovorima s dobavljačima električne energije i ugovor ćemo napraviti s onim ko nam da najbolju i najpovoljniju ponudu – naglasio je Delić.

Nastavak rada   

Zbog previsoke cijene struje još neka postrojenja u BiH obustavila su proizvodnju, kao Aluminijski kombinat Mostar. Kod kompanija koje se bave sličnom djelatnošću, a nastavljaju raditi, za razliku od „Steelmina BH“ drugačija je situacija, jer one imaju dugoročne ugovore pa ih promjene cijena ne pogađaju.

Dugoročni ugovor

- Ubuduće će i „Steelmin BH“ sklapati dugoročnije ugovore za nabavku električne energije u odnosu na tekuću godinu. Ovaj put nismo bili sigurni kad ćemo početi s proizvodnjom ferosilicija, tako da nismo ni mogli napraviti takve ugovore. Razlog je jednostavan, vi napravite ugovor i fiksirate datum preuzimanja električne energije, a u slučaju bilo kakvih problema u startu i nemogućnosti preuzimanja ugovorene količine električne energije plaćaju se ogromni penali– naglasio je Delić.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.