ZDRAVSTVO

Bolnica u Novoj Biloj dobila novi CT aparat vrijedan više od pola miliona KM

Novi CT aparat obogatit će dijagnostiku bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj

Avaz.ba

26.9.2018

Novi CT uređaj, vrijedan 585.000 maraka, pušten je jučer u rad u Bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj. Nabavku ovog aparata finansirala je Vlada Srednjobosanskog kantona. 

Slijedeći korak

Ministar zdravstva SBK Nikola Grubešić kazao je kako je Kantonalna vlada u proteklom razdoblju finansirala nabavku tri dijagnostička uređaja za javne zdravstvene ustanove, a riječ je o dva CT aparata za bolnice u Novoj Biloj i Travniku i digitalnom RTG uređaju za Bolnicu za plućne bolesti i TBC u Travniku.

- Bitno je napomenuti da nijedna marka koja je utrošena za ove uređaje nije teretila poslovanje ovih bolnica. Sljedeći korak je informatičko uvezivanje ovih ustanova, tako da će se dijagnostički snimci digitalnim putem moći transferirati između kliničkih centara u Federaciji BiH i šire. To će u konačnici pacijentima omogućiti da u roku od 24 do 36 sati dobiju i snimke i njihovo očitavanje - rekao je Grubešić novinarima.

Direktor Bolnice u Novoj Biloj Velimir Valjan pojasnio je kako će ovaj uređaj biti od velikog značaja za pacijente, s obzirom na to da im on proteklu godinu nije bio na raspolaganju.

- Naš stari CT aparat bio je izvan pogona i danas smo se okupili da zahvalimo Vladi na potpori - istakao je Valjan, naglasivši kako je Vlada do sada pružala finansijsku podršku ostalim projektima u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Bolji uvjeti

Premijer SBK Tahir Lendo kazao je kako je nabavka CT uređaja jedna od investicija Vlade, čiji je cilj stvaranje boljih uvjeta u javnim zdravstvenim ustanovama u Kantonu.


Izgradnja lamele  

Govoreći o projektu izgradnje 6. lamele u bolnici u Novoj Biloj, Valjan je ustvrdio da su završeni građevinski radovi, te da je u toku opremanje prostora.

- S novom lamelom dobit ćemo 24 nova kreveta za Odjel za otorinolaringologiju, prostor za odjele transfuzijske medicine te patologiju i citologiju - naglasio je direktor Bolnice u Novoj Biloj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.