SREDNJOBOSANSKI KANTON

Travnička Bolnica za plućne bolesti ove godine zabilježila 29 oboljelih

Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku: Manje oboljelih

Piše: Avaz.ba

28.9.2018


U protekloj godini u Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku zabilježeno je ukupno 35 oboljelih od tuberkuloze, a u prvih osam mjeseci ove godine 29 oboljelih, potvrdio nam je dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti i TBC Travnik.

Uporan kašalj

- Imamo trend ozbiljnog smanjenja jer, recimo, 2008. godine je zabilježeno 147 oboljelih. Proteklih 10 godina bilježimo stalni pad oboljelih, ali i dalje je to ozbiljan javno-zdravstveni problem. Najbolja prevencija je pravilno liječenje i aktivno traganje za kontaktima s oboljelima. Građani koji naglo smršave, koji imaju blago povišenu tjelesnu temperaturu, gubitak apetita i uporan kašalj trebaju se javiti pulmologu – preporučuje dr. Abdulović.



Dr. Abdulović: Maligne bolesti u porastu

Bolnica za plućne bolesti i TBC kao specijalizirana zdravstvena ustanova prati i druga plućna oboljenja.

- Bilježimo ozbiljan porast oboljelih od malignih oboljenja pluća, virusnih upala pluća, te uobičajen broj oboljelih od astme i drugih opstruktivnih oboljenja pluća – navodi dr. Abdulović.

 Prijemni odjel

Uskoro će u Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku biti upriličeno otvaranje prijemnog odjela te puštanje u rad najsavremenijeg RTG digitalnog aparata u renoviranom RTG kabinetu i kardiološkog kabineta za oboljele na liječenju u ovoj bolnici.

 Onkološki odjel  

U ovoj bolnici su ranije izvršene sve pripreme za otvaranje Onkološkog odjela u ovoj bolnici, što će znatno olakšati dolaske na terapije oboljelim s područja SBK. Trenutno je nekoliko sestara i jedna doktorica na obuci na Klinici za onkologiju u Sarajevu, tako da se provode pripremne aktivnosti za otvaranja Onkološkog odjela za hemoterapiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.