IZBORI 2018.

Đemal Bilanović: Prioritet je povratak mladih u BiH

Obični građanin je zapostavljen, počev od školstva, zdravstva, penzionera, demobilisanih boraca, koji su na marginama opstanka u ovom društvu, bačeni, maltene, u zaborav

Bilanović: Glavni problemi prilikom zapošljavanja kriminal i korupcija

Az. M.

30.9.2018

Kao predsjednik Kluba vijećnika SBB-a u Općinskom vijeću Bugojno, Bilanović daje veliki doprinos u svim društvenim tokovima koji vode ka boljem standardu stanovnika Bugojna.

Kao čovjek iz naroda, svojim iskrenim istupima pobrao je simpatije Bugojanaca. Svoj puni politički kapacitet i ideje pokušat će pokazati prolaskom u Skupštinu SBK.  

Obični građanin je zapostavljen, počev od školstva, zdravstva, penzionera, demobilisanih boraca, koji su na marginama opstanka u ovom društvu, bačeni, maltene, u zaborav, smatra Bilanović. Ističe da je prioritet povratak mladih u BiH.

- Mi smo kao Klub vijećnika u općini Bugojno formirali grant za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih osoba. Radilo se o iznosu od 100.000 KM. Problem je što se taj novac izvlačio iz Općine Bugojno za raznorazna udruženja koja troše milion maraka i taj grant nikada nije zaživio. Mi ćemo se truditi, ako budemo dio vlasti u SBK, ovaj program realizirati kroz sve nivoe vlasti. Garantiramo da ćemo u roku od četiri i šest godina završiti priču oko odlaska mladih i oni će, budite uvjereni, poželjeti da se vrate u našu zemlju – kaže Bilanović.

Smatra kako su glavni problemi prilikom zapošljavanja u našoj zemlji kriminal i korupcija.

- Javni revizor FBiH dokazao je da se kroz javne nabavke godišnje ukrade 1,5 milijardi KM. Zamislite šta bi se sve moglo uraditi s tom milijardom i po maraka da se zaustavi problem korupcije kroz javne nabavke u FBiH, SBK, također, i u općini Bugojno. Nema zapošljavanja bez novca i programa, a programa nema bez novca, koji uglavnom završava u privatnim džepovima, kod tajkuna, koji su u srodstvu i imaju dobre odnose s aktuelnom vlašću. Potom se novac izvozi iz zemlje, na neke otoke, sumnjive račune i fiktivne firme - naglašava Bilanović dodajući:

- Kada ste čuli da je jedan veliki tajkun u SBK završio u zatvoru, da je jedan veliki političar priveden, da je uhapšen? Nije nikada. Znači Tužilaštvo, Sud, Ministarstvo pravde ne rade svoj posao, štite kriminalce i tajkune. Ako dođemo na vlast, u Tužilaštvu ćemo uraditi sistematizaciju, uvesti mlade ljude, koji će imati zadatak da izvade predmete iz ladica, počevši od predmeta bivših premijera pa nadalje.

Naglašava da se istrajnim radom može mnogo postići. Po ulasku u OV 2012. SBB je podigao iznos poticaja za poljoprivredu za 300 posto, sa 70.000 KM na 250.000 maraka, za šta je zaslužan upravo SBB. Problem je, naglašava, što je pri pravljenju budžeta planirano 600.000 KM za udruženja, a do kraja fiskalne godine isplati im se milion maraka. To znači da se dio sredstava izdvoji i od poljoprivrednih poticaja. Udruženja su produžena ruka vladajućih stranaka.

Istakao je na kraju da je vrijeme za promjenu političkog kursa od sadašnjeg, a da SBB ima na svim nivioma vlasti kvalitetne i školovane kadrove da se uhvate ukoštac s problemima koji tište sve stanovnike Bugojna, SBK, Federacije i države BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.