RAZGOVOR

Priznanje 'Dnevnog avaza' motiv je da radimo još bolje

Smještajni kapaciteti minimalni, a dodatno treba obogatiti gastronomsku ponudu

Jajce na mapi top turističkih destinacija

E. CRNKIĆ

2.10.2018

Javna ustanova Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca ponajviše je zaslužna za povratak Jajca na mapu top turističkih destinacija kako naše zemlje tako i mnogo šire.

Velik potencijal

Za razvoj turizma, oblasti koja u BiH ima ogroman, ali još neiskorišten potencijal, potrebna su velika ulaganja, ali i razumijevanje kako lokalne tako i vlasti s viših nivoa.

- Dužnost direktora preuzeo sam početkom septembra i još sam u fazi analiziranja njenih dosadašnjih aktivnosti, upoznavanja radnika i njihovih potencijala kao i sagledavanja realnog stanja svih kulturno-povijesnih i prirodnih resursa o kojima Agencija brine – kazao nam je Ante Brtan, direktor Agencije.

U sklopu projekta „Turistička patrola Dnevnog avaza“ Jajce je proglašeno turističkim biserom BiH.

- Priznanje „Dnevnog avaza“, najtiražnijih i najutjecajnijih dnevnih novina u našoj državi, svakako je značajno za naš grad. Naša država ima toliko bisera, a to što je baš naš grad ove godine, uz Bihać, dobio to prestižno priznanje mora nas motivirati da radimo i više i bolje. Ovo što radi „Dnevni avaz“ je izvrsno za turizam u našoj državi i ja im još jednom zahvaljujem na tome - ističe Brtan.

Broj turista u kraljevskom gradu u rapidnom je porastu.

- Još nismo načinili analizu sezone budući da ona za nas još nije završena. Nadamo se da će i tokom oktobra biti posjetitelja našim nacionalnim spomenicima, nakon čega bismo zaključili sezonu. Ipak, možemo konstatirati kako je prošla sezona bila nešto uspješnija barem kada su u pitanju finansijski pokazatelji - rekao je.

Smještajni kapaciteti su minimalni, dok se dodatno treba obogatiti gastronomska ponuda. Skoro mali broj hotela, motela ili restorana ima profesionalnog kuhara.

 Gosti u tranzitu

- Mislim da je najveća prepreka bržem i efikasnijem razvoju turizma u našem gradu nedovoljna sinergija lokalnih vlasti i njenih institucija, privatnih poduzetnika angažiranih u turizmu i građana koji bi također mogli i trebali biti važna karika u našoj općoj turističkoj ponudi. Naši smještajni kapaciteti su minimalni, zbog čega imamo većinu gostiju u tranzitu - navodi Brtan.

Bogata baština

Agencija će uložiti maksimalne napore da se zaustavi daljnje propadanje bogate baštine, kako nam je rekao Brtan, vršit će se kontinuirani pritisak na nadležne institucije da se ozbiljnije pristupi rješavanju ovih problema. Do kraja godine planiraju započeti i prvu fazu arheoloških istraživanja na lokalitetu Carevice, gdje je po predaji pogubljen kralj Stjepan Tomašević.

Dani srednjovjekovlja

Prvi put je ove godine u Jajcu održana manifestacija „Dani srednjovjekovlja“, koja je okupila viteške grupe iz BiH i okruženja.

- Za Dane srednjovjekovlja pokušat ćemo, u suradnji sa svim zainteresiranim institucijama, udruženjima i građanima, osmisliti povijesnu postrojbu, izraditi potrebne rekvizite kako bismo kraljevski grad Jajce mogli na pravi način prezentirati ne samo u Jajcu već i u drugim mjestima naše države i inozemstva gdje se njeguje slična tradicija - rekao je Brtan.



Brtan: Realno stanje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.