PROKOŠKO JEZERO

Treći dan potrage za Harisom Nalčom protekao neuspješno

Njegovi prijatelji su začuđeni jer je on, prema njihovim riječima, poznavao svaki kamen i grm na ovom lokalitetu

H. Čukle

Avaz.ba

3.10.2018

Danas je nastavljena potraga za nestalim 35-godišnjim Harisom Nalčom iz Fojnice, koji je posljednji put viđen kod logorske vatre na Prokoškom jezeru, gdje je sjedio s prijateljima.

Tog vikenda se na lokalitetu Prokoškog jezera održavao studentski pohod, gdje je boravilo nekoliko stotina studenata raznih fakulteta. Trećeg dana potrage je učestvovalo gotovo 200 osoba. Prema nekim izvorima, danas su trebali doći na Prokoško jezero i ronioci da ga pretraže. Potraga je bila u više pravaca.

U saradnji s Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ), Škola letenja SBA (Sportska i Biznis Avijacija) uključila se u potragu za Harisom Nalčom iz Fojnice, zahvaljujući činjenici da je žirokopter jedina letjelica koja u ovim vremenskim uvjetima i konfiguraciji terena može obavljati sigurne operacije.

Za sada nema rezultata. Osim službenika FUCZ-a, u potragu su uključene Gorska služba spašavanja BiH, članovi PD „Vranica“ Fojnica, članovi porodice, prijatelji i volonteri. Također su uključeni i psi tragači, u potrazi je danas učestvovalo oko 70 osoba.

Tu su dronovi, ljudi, psi tragači, ali nema pomaka. Nestali Haris Nalčo iz Fojnice je dugogodišnji član planinara PD „Vranica“ Fojnica i prema priči njegovih prijatelja, zna svaki kamen, grm i bukvu pa je nejasno da tako nestane, a u vrijeme dok je predvodio planinare u planinarskim usponima je uvijek bio prvi i nikada nije sam išao i udaljavao se od svojih planinara. Poznaje mnoge planine, a Vranicu, gdje se nalazi u njenim njedrima i Prokoško jezero, je znao kao svoj džep pa njegovim kolegama nije nikako jasno da se desi ovo što se desilo da tragaju za njim.

Do 15 sati nije bilo nikakvih vijesti vezanih za potragu za Harisom Nalčom iz Fojnice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.